Місцеві вибори на Рівненщині в період пандемії: що треба знати

Вже цієї неділі українці обиратимуть депутатів і голів місцевих рад. Через карантин на виборців чекають певні додаткові правила та обмеження. У матеріалі ми зібрали відповіді на найпоширеніші запитання, що стосуються виборів в умовах пандемії коронавірусу.

Як проголосувати хворим на коронавірус і людям, які перебувають на самоізоляції

Потрібно взяти у лікаря виписку з медичної картки амбулаторного хворого або витяг з реєстру медичних записів. Далі документ потрібно надіслати або передати до своєї дільничної виборчої комісії до 20:00 23 жовтня.

Як голосуватимуть:

  • люди, хворі на коронавірус, зможуть проголосувати у лікарні. У день виборів до них приїдуть спеціальні мобільні бригади.
  • виборці, які перебувають на самоізоляції, голосуватимуть вдома.
  • українці з симптомами грипу або застуди голосуватимуть на виборчих дільницях в окремих кабінках.

Чи зможуть мешканці з ознаками COVID-19 проголосувати на виборах?

Мова йде про підвищену температуру чи інші симптоми, подібні до COVID-19. 

Щоб не порушувати виборчого права людей з ознаками захворювань, було вирішено обладнати спеціальні окремі приміщення та скриньки, якими б могли скористатись такі виборці. Таким чином люди з підозрою на вірус будуть голосувати окремо і їх голоси будуть також підраховувати окремо

Варто зазначити, що у всіх дільницях будуть обладнані дезінфектори, а усі виборці мають бути у індивідуальних засобах захисту

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виборчі дільниці Рівного та Квасилова: адреси та межі

Біля входу до дільниці усіх громадян будуть опитувати стосовно самопочуття та міряти температуру.

Місцеві вибори 2020 – за новим виборчим кодексом

Згідно із новим територіально-адміністративним устроєм Рівненщина поділена на 64 громади, які утворені в межах чотирьох районів. Голова Рівненської обласної територіальної виборчої комісії Василь Курилас розповів про особливості нинішніх виборів:

«Це нова система, нове законодавство, адже ми отримали новий комплексний документ – Виборчий кодекс України, який регламентує порядок організації та проведення виборів, а також сама система виборча, яка до відповідних місцевих рад понад 10 тисяч, передбачає пропорційну систему з особливим територіальним поділом на відповідні виборчі округи і з особливостями певного підрахунку голосів на виборчих дільницях та встановлення результатів територіальними виборчими комісіями».

Він також додав, що досить велике навантаження буде на членів ДТВК, оскільки кожен виборець нашої області отримає 25 жовтня чотири виборчих бюлетені: з виборів до обласної ради, з виборів до відповідної районної ради, з виборів голови місцевої громади та депутатів місцевої громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місцеві вибори Рівненщину поділили на 8 округів: знайдіть свій

Показали, якими будуть бюлетені для голосування на виборах депутатів Рівненської облради

До уваги виборців!

Виборцям слід дотримуватись протиепідемічних заходів, обробити руки дезінфікуючими засобами перед входом до приміщення, перебувати у респіраторі або захисній масці.  При цьому члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців з проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи. Дітей рекомендують не брати до виборчих дільниць. І користуватися особистою ручкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівне поділили на 6 територіальних виборчих округів: перелік дільниць (КАРТА)

Члени виборчої комісії повинні дотримуватись фізичного дистанціювання.

У приміщеннях нанесуть розмітку, що вказує на дотримання дистанції не менше 1 метра. Потоки виборців, на вхід та на вихід, повинні бути розділені. Крім того, у приміщенні рекомендують одночасне перебування виборців – не більше трьох осіб на один стіл для видачі бюлетенів.

 

 

 

  

 

Читайте також