Міжнародне співробітництво Рівненської області: як далі планують розвивати?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Міжнародне співробітництво Рівненської області здійснюється з урахуванням соціально-економічного, ресурсного, наукового і освітнього потенціалу регіону, географічного положення.  З метою поглиблення та активізації двостороннього міжрегіонального співробітництва готується до підписання договір про міжрегіональне співробітництво між Рівненською обласною державною адміністрацією (Україна) та Брестським обласним виконавчим комітетом (Республіка Білорусь), а також вивчається питання налагодження взаємовигідних відносин з департаментом Кот-д‘Амор Французької Республіки.

Тому, основними цілями розвитку зовнішньої торгівлі Рівненської області є:

  • створення сприятливих умов, що стимулюють торгівлю та інновації для зростання експорту;
  • розвиток послуг з підтримки бізнесу та торгівлі, здатних підвищити конкурентоспроможність підприємств, зокрема малих та середніх;
  • удосконалення навичок і компетенцій підприємств, зокрема малих та середніх (підприємництва), необхідних для участі в міжнародній торгівлі.

На сьогоднішній день Рівненщина розвиває міжрегіональне співробітництво у рамках укладених відповідних договорів і меморандумів з п‘ятьма іноземними регіонами:

1. Азербайджан– Габалинський район

Протокол між Рівненською обласною державною адміністрацією України та Виконавчою владою Габалинського району Азербайджанської Республіки про співробітництво в економічній та соціально-культурній сферах від 
18 листопада 2013 року.

2. Білорусь – Брестська область

Меморандум про співробітництво між Рівненською обласною державною адміністрацією (Україна) і Брестським обласним виконавчим комітетом (Республіка Білорусь) від 10 жовтня 2006 року.

3. Польща – Вармінсько-Мазурське воєводство

Договір про міжрегіональне співробітництво між Рівненською областю (Україна) та Вармінсько-Мазурським воєводством (Республіка Польща) від 
09 грудня 2003 року.

4. Польща – Люблінське воєводство

Угода про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Рівненською областю України та Люблінським воєводством Республіки Польща від 23 березня 2011 року.

5. Хорватія – Меджимурська жупанія

Угода про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Рівненською обласною державною адміністрацією України та Меджимурською окружною адміністрацією Хорватської Республіки від 12 квітня 2013 року.

Стан зовнішньої торгівлі Рівненської області:

Експорт

  1. У 2017 році загальний експорт товарів та послуг становив 419,58 млн. дол., з них 92,72 відсотка припадає на експорт товарів, решту становить експорт послуг (7,28 відсотка).
  2. За підсумками 2017 року було досягнуто зростання обсягів експорту товарів та послуг на 20,85 відсотка. Коефіцієнт покриття експортом імпорту (товари та послуги) становив 1,17 (за 2016 рік – 1,28).
  3. Найбільше зростання експортних поставок відбулося за такими товарними групами, як: продукти рослинного походження (на 33,95 млн. дол. 
  4. у вартісному виразі), різні промислові товари (на 13,42 млн. дол.), вироби з каменю, гіпсу, цементу (на 12,73 млн. дол.).
  5. Загалом структура експорту товарів Рівненської області переважно сировинна – понад 60 відсотків експорту товарів (240,1 млн. дол.) становлять продукція агропромислового комплексу, хімічної галузі промисловості, мінеральні продукти, деревина, сировина для легкої промисловості.
  6. Протягом останніх років спостерігається поступове зменшення орієнтованості експорту українських товарів на ринки країн СНД, хоча ці ринки і досі залишаються традиційними для місцевих товаровиробників (у 2017 році частка експорту товарів на ринки СНД становила 14,2 відсотка).
  7. Відбувається переорієнтація місцевих товаровиробників на нові ринки, головним серед яких є ринок ЄС. Сукупна частка ринку ЄС в загальному обсязі експорту товарів з Рівненської області зросла з 47,2 відсотка у 2009 році до 72,2 відсотка у 2017 році.

Імпорт

Імпорт товарів істотно зменшився за останні роки і становив у 2017 році 305,54 млн. дол. порівняно з 1466,3 млн. дол. (з урахуванням поставок газу природного) у 2013 році. Таке зниження обумовлене рядом причин, серед яких слабка виробнича активність, падіння реальних доходів населення і скорочення внутрішнього попиту, девальвація гривні та введення тимчасового додаткового імпортного збору.

Серед статей імпорту основними є продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості (23,5 відсотка), машини, обладнання та механізми (20,4 відсотка), засоби наземного транспорту, крім залізничного (12,6 відсотка), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (10,2 відсотка).

У структурі імпорту товарів поступово збільшується частка країн ЄС, обсяг імпорту з яких у 2017 році становив 52,1 відсотка загального обсягу імпорту Рівненської області  порівняно з 12,5 відсотка у 2013 році. Серед товарів, які імпортуються з Європи, домінує продукція машинобудування, обладнання, а також хімічна продукція.

 

Читайте також