Мобілізація на Рівненщині та ВЛК: які зміни цьогоріч

Фото ілюстративне

На Рівненщині наразі й надалі є випадки, коли військовозобов’язані шукають контакти лікарів та намагаються оформити хворобу, якої раніше не було.

Про це пише Суспільне з посиланням на брифінг 7 червня, присвяченому темі нововведень у військово-лікарських комісіях (ВЛК), розповів перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

Відомо, що у 2023 році планують удосконалити роботу ВЛК, яка пришвидшить проходження процесу. Зокрема, вони запрацюють при лікарнях у районах. 

“Проводиться підготовка процесів до електронного документообігу між військовими частинами, закладами охорони здоров’я та терцентрами комплектування та соцпідтримки. Загалом бачення Міноборони, щоб ВЛК цифровізували до кінця 2023 року”, — сказав посадовець.

Мобілізаційні завдання для областей наразі не зменшуються, додав він:

“Коли почалась війна, у нас біля військових комісаріатів були черги людей, які хотіли захищати нашу державу. На жаль, у нас втрати, багато поранених і люди, які рік-півтора на війні — втомлюються, потребують заміни, відпочинку, підготовки підрозділів, які беруть участь у бойових діях. Не секрет, що кількість охочих зменшилась і зменшила кількість тих, хто добровільно йде до комісаріату”.

Посадовця запитали про можливі корупційні ризики під час проходження військово-лікарських комісій. Він зазначив, що таке явище існує:

“І коли повістку отримує той чи інший громадянин, — а є серед нас ті, хто не хоче служити, — то одним із методів ухилитись є хвороба і проходження медкомісій. У нас бувають випадки, коли людина працює на будівництві, підіймає важкі речі, попадає на ВЛК із висновком, що спина хвора і не може бронежилет носити. Ми розуміємо, про що ми говоримо, і такі випадки з різних напрямків хвороб виникають”.

Відповідальних, каже Подолін, попередили про такі корупційні ризики та наслідки ще на початку повномасштабного вторгнення РФ.

“Є випадки, коли лікарі порушують закон і дають негативні висновки з питань того, що призовник буде призиватись. З такими речами і викликами ми боремось. Удосконалення і зміни, які є в постанові Кабміну, зменшують ці ризики, але, наголошую — це людський фактор. У нас є люди, які дійсно хворі і не можуть служити, але є й такі, які шукають контакти з лікарями і ухиляються. Це — злочин, будемо реагувати на це спільно з правоохоронними органами”.

Читайте також