Молоко з яких північних районів Рівненщини містить радіоактивні речовини?

Британське інтернет-видання Independent нещодавно оприлюднило результати спільних досліджень Ексетерського університету спільно з Українським науково-дослідним інститутом сільськогосподарської радіології. Фахівці встановили, що рівень вмісту радіоактивної сполуки цезію було перевищено у шістьох зразках з чотирнадцяти для дорослих, а для дітей у восьми зразках.

"Через більше ніж 30 років після Чорнобильської катастрофи люди і досі час від часу зазнають впливу радіоактивного цезію із споживанням харчових продуктів, у тому числі молока місцевого виробництва у регіонах України, які постраждали від Чорнобильскої аварії", - цитує видання доктора Ірину Лабунську з Ексетерського університету.

Пропонуємо вашій увазі останні результати досліджень, проведених фахівцями Рівненського обласного лабораторного центра. В травні місяці 2018 року досліджено 146 проб молока приватного сектору з “північних” районів області на вміст цезію-137.

При нормі 100 Бк/л перевищення діючих нормативів мало місце у 23 пробах молока.
А саме:
- Зарічненський район — з 22 проб не відповідало 5 (села Борове, Млинок, Лисичин);
- Дубровицький район — з 39 проб не відповідало 7 (села Шахи, Черемель, Лугове, Біле);
-Рокитнівський район — з 51 проби не відповідало 11 (села Переходичі, Вежиця, Заболоття).

Не було зареєстровано перевищень радіактивної сполуки цезію у молоці Березнівського та Сарненського районів.
Постійний радіаційний моніторинг дозволяє виявити забруднене радіонуклідами молоко, що дає можливість застерегти населення області від загрози додаткового опромінення.

Читайте також