Може викликати рак та анафілактичний шок: рівнян попереджають про небезпечний напій

В Україні виявили шкідливий для здоров'я сироп для кави, який був експортований з Франції. 

Про це повідомляють у Рівненському Управлінні Держпродспоживслужби в Рівненській області. 

Повідомлення до районного управління надійшло через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів "RASFF" 26 січня. 

Небезпечний напій еспортувався з Франці. Виробник: GEORGES MONIN, France. Одержувач: ТзОВ «ПРОБАР», провулок Індустріальний, 23, м. Київ. 

Відомо, що у сиропі виявили занадто високий вміст барвника E 124 (Понсо 4 R). Він у такій дозі просто небезпечний для здоров'я.

Добавка E 124 широко використовується (самостійно, або у сполуках з іншими барвниками) при фарбуванні продуктів у кондитерської промисловості, у виробництві напоїв, морозива, пудингів, десертів, фруктових консервів; застосовується при виготовленні рибо- та м'ясопродуктів, молочних десертів, тортів і сирних виробів. У США, Фінляндії, Норвегії й деяких інших країн, барвник E 124 входить до списку заборонених речовин, як канцероген, що може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Крім того, добавка E 124 є сильним алергеном, і може викликати анафілактичний шок, або приступ ядухи в астматиків і людей з неприйняттям аспірину. Харчова добавка E 124 входить у список барвників, що приводять до підвищення гіперактивності дітей.

При цьому добавка дозволена для застосування в харчовій промисловості в Україні як така, що не завдає шкідливого впливу на організм людини при дотриманні припустимих доз.

У разі виявлення в обігу даної продукції, покупців просять повідомляти про це Рівненське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області. 

Раніше ми писали про те, що на прилавках магазинів Рівного виявили печиво з речовиною, що викликає параліч. 

Крім того до України завезли отруйний арахіс з Єгипту, який може викликати рак печінки. 

Читайте також