На Конгресі Ради Європи виступила заступниця голови Рівненської ОДА

Сесія Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи відбувається 28-31 жовтня в Страсбурзі. Участь у засіданні Конгресу бере заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко. Нагадаємо з 2018 року вона є Президентом політгрупи «Європейська група консерваторів та реформаторів» у Раді Європи.

Члени Конгресу підняли питання щодо подолання численних протиріч і конфліктів у світі. Світлана Богатирчук-Кривко виступила із доповіддю щодо розвитку програми культурних шляхів Європи, головна мета якої – пошуки спільних точок дотику культур різних країн.

«Усі ми пов'язані. Візьмемо до прикладу Україну. Як незалежна держава ми існуємо всього 28 років, але наша культура шліфувалася тисячоліттями в тісній взаємодії з іншими культурами, які формувались на території Європи паралельно», - підкреслила заступниця голови ОДА, яка відзначила, що саме культурні шляхи надають унікальну можливість показати і локальні особливості та інтегрувати спільну спадщину.

За 30 років існування програми створено 38 культурних шляхів.

Один і них - Via regia або, так звана, Дорога Королів, проходить через Україну. Крім того, що цей шлях – старовинний і найдовший сухопутний шлях – з'єднує Західну Європу із Східною. Він має і символічне значення - це символ інтеграції і єднання.

«В Україні шлях Via regia проходить територією 5-ти областей – Львівською, Рівненською, Житомирською, Волинською і Київською. Зокрема, в Рівненській області уздовж цього шляху розташовані унікальні туристичні об'єкти. Наприклад, Острозький та Дубенський замки – основні резиденції князів Острозьких-Любомирських. Це історичний рід, який зіграв важливу політичну і просвітницьку роль в історії середньовічної Європи», - відзначила Світлана Богатирчук-Кривко.

Так, на останньому симпозіумі Via Regia, який відбувся тиждень тому в Лейпцигу, було прийнято рішення про проведення наступного симпозіуму в Рівному у 2021 році. Вирішили також святкувати День Via Regia - 6 вересня. Вже сьогодні є ідея створити співтовариство зацікавлених суб'єктів.

На її думку, все це дасть нам можливість активізувати роботу з розвитку туристичних об'єктів, послуг і інфраструктури в заданому напрямку. Тому Світлана Богатирчук-Кривко закликала представників РЄ долучатись до розвитку тематичних напрямів, щоб руйнувати світові кордони за допомогою культури.

Пресслужба Рівненської ОДА

Читайте також