На Рівненщині 16 ділянок землі будуть виставлені на аукціон для легального видобутку бурштину

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Бурштинокопачі щодня виставляють у соцмережі відео масового нелегального видобутку на Поліссі. Чи припинилась за час карантину боротьба з копачами та чи реалізовують на Рівненщині закон про легалізацію видобування бурштину, розповів перший заступник голови рівненської ОДА Сергій Подолін. 

«З січня і до сьогодні, за інформацією поліції, було отримано 411 заяв та повідомлень, які стосуються незаконного видобутку бурштину. З них було відредаговано на 87 заяв з ознаками кримінального порушення. У результаті вжитих заходів вилучено 24 мотопомпи, 6 транспортних засобів та 314 кілограмів бурштину. Виявлено 11 осіб, які займались незаконним видобутком бурштину", - повідомив пан Подолін.

За його словами, упродовж січня та квітня 2020 року у області розпочато 171 кримінальне провадження щодо незаконного видобутку бурштину.

"Якщо взяти період січень-квітень минулого року, то ми зменшили у два рази подання заяв про незаконний видобуток бурштину і реагування з цього приводу. Тобто, на сьогодні реакція і населення, і заявників зменшилась у два рази порівняно із 2019 роком", - зазначив чиновник.

Наразі повідомлено про підозру 11 особам.

"Ми постійно отримуємо інформацію про те, що на території півночі є незаконний видобуток бурштину. Ці питання контролюють голови місцевих адміністрацій. Кожної п’ятниці ми отримуємо інформацію по усім територіям області, в яких проводилось нелегальне видобування", - додав пан Подолін.

Заступник також прокоментував ситуацію із реалізацією закону про легалізацію видобутку бурштину на території Рівненської області.

"Що стосується законодавства, яке прийнято наразі у цій сфері – є питання легального видобутку бурштину. Закон прийнятий – запроваджено проведення електронних аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами на площі не більше 10 га. У аукціоні можуть взяти участь всі бажаючі. В тому числі, жителі тих територій, де знаходяться запаси бурштину. Цим законом ми посилюємо відповідальність за нелегальний видобуток бурштину", - розповів депутат.

На сьогодні органами обласної влади було запропоновано Держпромнадрам України встановити на аукціоні 16 ділянок по Дубровицькому району. Результати проведення аукціону будуть відомі пізніше.

"Ми і надалі будемо працювати у напрямку легалізації видобутку бурштину", - заявив Сергій Подолін.

Читайте також