На Рівненщині активізуються шкідники яблук

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки обласного управління Держпродспоживслужби повідомляє про те, що в плодових насадженнях з 4 червня триває літ метеликів яблуневої плодожерки.

Яйцекладку самок помітили з 7 червня. В зв’язку з погодніми умовами, інтенсивність льоту імаго в першій декаді червня була невисокою – 1-3 екземпляри на феромонні пастки за тиждень.

"Відродження гусениць із яєць очікується в середині другої декади червня. В період відродження гусениць проводять першу обробку плодових дерев проти першого покоління яблуневої плодожерки інсектицидами", - йдеться у повідомленні фахівців.

Варто відзначити, що інтенсивний літ метеликів відбувається від 19 до 24 години в тиху суху погоду. Метелики живляться краплинною вологою.

Після відродження гусениці деякий час тримаються на поверхні плода, потім вгризаються в м’якуш, заплітаючи вхідний отвір павутиною і недогризками. Живлячись під шкірочкою плода 2 – 3 доби, гусениця вигризає невелику камеру, після цього прогризає звивистий хід і переходить у насіннєву камеру, де живиться насінням. Після цього вона переходить у другий, а іноді й у третій плід. Живлення зазвичай триває 21 – 23 доби. Пошкоджені плоди обпадають.

Загалом втрати врожаю можуть досягати 60 – 70%.

Читайте також