На Рівненщині банк вимагав, щоб донька виплатила кредит покійного батька

Рівненський апеляційний суд відмовив у апеляційній скарзі банку щодо стягнення з доньки кредиту померлого батька. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як стало відомо, у 2014 нині покійний батько відповідачки в одному з банків відкрив кредитний рахунок.

Через неналежне виконання чоловіком кредитних зобов’язань, заборгованість на день його смерті складала майже всю суму, яку надав банк у користування.

Через півроку фінансова установа звернулась до доньки боржника з листом-претензією про погашення кредитної заборгованості. А пізніше, через невиконання такої вимоги, до місцевого суду з позовом про стягнення боргу кредитором спадкодавця.

Суд першої інстанції відмовив позивачеві у задоволенні позовних вимог, мотивуючи своє рішення тим, що відповідачка не набула статусу спадкоємця, а відтак у неї відсутній обов’язок задовольнити вимоги кредитора померлої особи.

Рівненський апеляційний суд погодився з рішенням місцевого суду, тому апеляційну скаргу позивача про скасування оскаржуваного рішення та ухвалення нового — про задоволення позову — відхилив.

Суд апеляційної інстанції встановив, що у Спадковому реєстрі спадкова справа після смерті батька відповідачки не заводилась. Тому вона не набула статусу спадкоємця, не отримала у спадщину майна, а відтак у неї відсутній обов’язок задовольнити вимоги кредитора померлої особи. Крім того, кредитор спадкодавця пропустив встановлений ч. 3 ст. 1281 ЦК України строк пред’явлення вимоги.

Тому підстави для скасування ухваленого у справі судового рішення та задоволення апеляційної скарги, виходячи з меж її доводів, відсутні, оскільки ці доводи правильності зробленого судом першої інстанції висновку не спростовують.

Читайте також