На Рівненщині чоловік, який побив правоохоронця, залишиться під вартою

Житель Березного 30-річний Віталій, обвинувачується відразу за двома статтями Кримінального кодексу України: ч.2 ст.345 (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легкого тілесного ушкодження з короткочасним розладом здоров’я, у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків) та ч.1 ст.347 (умисне знищення або пошкодження майна, що належить працівникові працівникам правоохоронного органу чи його близьким родичам, у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків).

Предметом розгляду в Рівненському апеляційному суді стала апеляційна  скарга захисника обвинуваченого Віталія на ухвалу Березнівського районного суду від 14 листопада 2019 року про продовження застосування до підзахисного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, із визначенням застави — 40140 гривень. Захисник переконував суд у необхідності скасувати ухвалу місцевого суду та постановити нову, якою застосувати до обвинуваченого Віталія запобіжний захід, не пов’'язаний із триманням під вартою.

Інцидент стався 29 липня цього року близько 23 год 45 хв по вул. Зірненській в м. Березне. Працівники поліції прибули в квартиру за вказаною адресою для проведення перевірки піднаглядного Віталія, якому встановлено адміністративний нагляд у зв’язку зі звільненням з місць позбавле6ння волі терміном на 1 рік та визначено обмеження у вигляді заборони виходу з будинку із 22-ї до 6-ї години, а також заборонено відвідувати місця громадського харчування. Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, чоловік почав виражався в адресу правоохоронців нецензурною лайкою, кричав та наніс один удар кулаком правої руки в область грудної клітки одному із працівників поліції. Пізніше Віталій вибіг на подвір’я, тримаючи у руці довгий металевий предмет, яким наніс два удари по службовому автомобілю правоохоронців. На цьому чоловік не зупинився та наніс один удар кулаком правої руки по вікну з боку водійського сидіння. Від уламків розбитого скла працівник поліції, котрий сидів на місці водія, отримав легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Суд апеляційної інстанції, взявши до уваги усі обставини кримінального провадження, заслухавши учасників судового розгляду, апеляційну скаргу захисника залишив без задоволення.

Колегія суддів погодилась з висновком місцевого суду про те, що Віталій обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, за який передбачено покарання до 5 років позбавлення волі, внаслідок якого потерпілому були заподіяні тілесні ушкодження, стан здоров’я обвинуваченого не перешкоджає його перебуванню у місці попереднього ув’язнення, раніше судимий, офіційно не працює, суспільно корисною працею не займається, та наявність ризиків, які виключають можливість зміни запобіжного заходу щодо обвинуваченого на більш м’який.

Пресслужба Рівненського апеляційного суду

Читайте також