На Рівненщині дотримуватимуться прав ув`язнених

У прокуратурі Рівненської області визначено спільні з правоохоронними органами заходи, які сприятимуть ефективнішому забезпеченню прав осіб, які перебувають у місцях несвободи

У прокуратурі Рівненської області відбулась спільна нарада правоохоронних  органів та органів державної виконавчої влади, на якій обговорено стан забезпечення прав ув’язнених та осіб, які перебувають у реабілітаційних центрах, на охорону здоров’я, а також проблемні питання, які виникають  під час перекриття каналів доставки заборонених предметів у місця несвободи, протидії рецидивній злочинності.

Захід відбувся за участі заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлани Богатирчук-Кривко, регіонального координатора Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Сергія Іллюка, заступника начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції Володимира Пучка, заступника начальника ГУНП поліції в Рівненській області Руслана Стрельбіцького, заступника начальника Управління патрульної поліції в Рівненській області Андрія Крутня. Також разом з працівниками прокуратури області, які здійснюють нагляд за додержанням вимог законодавства в установах виконання покарань, в нараді взяли участь керівники місцевих прокуратур, управлінь та відділів територіальних силових відомств.

Як зазначив на нараді перший заступник керівника регіональної прокуратури Ігор Ольшанецький, реалізація та реальне впровадження європейських стандартів щодо поводження із ув’язненими є незмінним чинником сучасної правової держави. І усім правоохоронним органам необхідно докласти максимум зусиль для підвищення ефективності роботи на цьому напрямі. Передусім, повинні забезпечуватись додаткове відомче узгодження правоохоронних органів та належна взаємодія закладів МОЗ області із адміністраціями установ виконання покарань з тим, щоб ефективніше протидіяти злочинності у місцях позбавлення волі, забезпечувати конституційні права засуджених, в т.ч. на одержання належної медичної допомоги.  

У ході проведення заходу начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян прокуратури області Анна-Марія Дзівак поінформувала присутніх про найбільш поширені порушення та недоліки в організації роботи органів пробації, поліції, виявлені в ході перевірок їх діяльності у минулому та поточному роках. За результатами цих перевірок внесені документи прокурорського реагування. Особливо увагу закцентовано на протидію порушенням прав осіб, які утримуються в місцях несвободи та реабілітаційних центрах.

Після обговорення інформацій учасників заходу наголошено на необхідності активізації їх діяльності на зазначених напрямах роботи, зокрема, щодо організації належної профілактичної та превентивної діяльності із засудженими особами, спрямованої на недопущення вчинення ними правопорушень, а також протидії потраплянню на територію зон установ, що охороняються, заборонених предметів.

За підсумками обговорення проблемних питань визначено спільні заходи з метою посилення ефективності роботи та відомчого контролю з питань додержання кримінально-виконавчого та іншого законодавства на території області, а також своєчасного реагування на порушення прав ув’язнених (засуджених) та реабілітантів у місцях несвободи.

За інформацією Прес-служби прокуратури Рівненської області

Читайте також