На Рівненщині фіксують активність партій та політиків

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують на Рівненщині активність представників політичних партій, народних депутатів та політиків. Зокрема, у Рівному діє інформаційний брендований намет Всеукраїнського об’єднання «Свобода», а  також розміщені білборди політичної партії «Європейська солідарність» та реклама політиків Святослава Євтушенка, Олега Осуховського, Юрія Вознюка, Андрія Білецького та Володимира Гройсмана.

Станом на 9 червня Центральна виборча комісія зареєструвала лише одного кандидата у народні депутати у Рівненській області: в одномандатному виборчому окрузі №152 (м. Рівне) – Олексія Муляренка, як самовисуванця. Однак реклами цього кандидата спостерігачі ОПОРИ наразі не зафіксували. При цьому, з початку виборчої кампанії Громадянська мережа ОПОРА фіксує рекламу багатьох політичних партій та потенційних кандидатів у нардепи.

Так, у центрі Рівного розміщений брендований намет Всеукраїнського об’єднання «Свобода», звідки поширюють інформаційний бюлетень політичної партії. У виданні містяться матеріали:

  • «Свобода» в парламенті – єдиний запобіжник реваншу;
  • «Свобода» залишається національною опозицією;
  • … А десятиліттями фактично будував «рускій мір» в Україні. Як Петро Порошенко «навертався» до українського націоналізму
  • Де кум, де коровай. Перші кроки новообраного Президента кардинально відрізняються від навіть поодиноких передвиборних заяв.

Останні два матеріали мають ознаки «чорного піару» проти Володимира Зеленського та Петра Порошенка.

Також у Рівному розміщені плакати та сітілайти із зображенням титульної сторінки  місцевого журналу «Рівняни». Зокрема, опубліковане зображення народного депутата Олега Осуховського (обраний по 152 виборчому окрузі, член Всеукраїнського об’єднання «Свобода») та, ймовірно, цитатою народного депутата із публікації: «Рівне додатково отримає 48 мільйонів на будівництво спорткомплексу». Такі матеріали ОПОРА зафіксувала у центрі міста, поблизу залізничного вокзалу та районі «12 школи».

На зображенні попри назви видання (журнал успішних людей «Рівняни») немає номеру та дати виходу журналу. ОПОРА звернулася до редакції із запитом на інформацію щодо дати виходу журналу, а також умов публікації матеріалу із зображенням Олега Осуховського та його діяльності. На момент публікації цього матеріалу офіційної відповіді не отримано.

У Рівному розміщений білборд народного депутата України Юрія Вознюка (обраний по 153 виборчому окрузі, член політичної партії «Народний фронт»)  з написом: «Найбільша сума субвенцій залучена за роки незалежності. 200 млн грн – ресурс, який розвиває твою громаду».

У місті Рівне зафіксовані також білборди із зображенням лідера політичної партії «Національний корпус» Андрія Білецького та написом «Разом ми сила, що захищає країну. Андрій Білецький. Національний корпус».

По вулиці Студентській міста Рівне спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборд депутата Рівненської міської ради Святослава Євтушенка (депутат Рівненської міської ради, член політичної партії «Народний Рух України», фракція «Громадський контроль») з написом «Депутат, який поруч з тобою. Є!»

Також у Рівному, селі Бармаки Рівненського району та Здолбунові розміщена реклама політичної партії «Європейської солідарності» – це білборди із зображенням Петра Порошенка та написом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність».

Крім цього, по місту неодноразово зустрічається реклама Володимира Гройсмана. Це білборди та сітілайти з написами:

  • «Україна – це не просто місто на карті. Країна, за яку ми відповідаємо. #урядГройсмана»
  • «Лідерство – це відповідальність. #урядГроймана. uastrategy.org»

Окрім цього, у Рівному на вулиці Студентській розміщений білборди з написами: «А тобі Україна понад усе?» та «Хто зупинить реванш регіоналів?» на жовтому тлі. Однак назви політичної сили чи імені політиків відсутні. Тому, важко визначити, хто є замовником цієї реклами.

«На сьогодні депутати та політики, чия реклама розміщена у Рівному, не зареєстровані кандидатами у народні депутати України, тому порушення тут немає. Однак 24 травня 2019 року стартував виборчий процес в Україні. Тому закликаємо потенційних кандидатів та представників політичних партій дотримуватись норм Закону України «Про вибори народних депутатів України», – прокоментував координатор  громадського спостереження ОПОРИ за виборам у Рівненській області Михайло Балик.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

Також згідно з ч. 23 ст. 74 Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

 

Читайте також