На Рівненщині фрукти подорожчали майже на третину

Фото - ілюстративне

На споживчому ринку області у січні–вересні 2020р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%. Найбільше подорожчали фрукти (на 30,1%). Про це інформує ГУ статистики у Рівненській області.

На 16,1–0,5% підвищилися ціни на інші продукти переробки зернових, яловичину, цукор, макаронні вироби, кисломолочну продукцію, сири, сало, сметану, хліб, кондитерські вироби з борошна, маргарин та інші рослинні жири, рибу та продукти з риби, безалкогольні напої, масло. Водночас суттєво подешевшали овочі та яйця (відповідно на 25,0% та 15,7%). На 7,4–1,3% знизилися ціни на шоколад, молоко, м’ясо птиці, свинина, кондитерські вироби з цукру, рис, олія соняшникова.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищились в цілому на 5,2% за рахунок подорожчання тютюнових виробів на 12,9%.

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в цілому зросли на 3,2%, за рахунок підвищення тарифу на каналізацію на 27,9%, природний газ – на 6,6%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 5,7%.

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 6,6%, що пов’язано з подорожчанням послуг лікарень на 13,3%, амбулаторних послуг – на 9,9%, фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання – на 4,9%.

Зниження цін на транспорт у цілому на 0,6% спричинено здешевленням палива та мастил на 16,6%.

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка подешевшали в цілому на 0,3%, що обумовлено зниженням цін на меблі та предмети обстановки, килими та інші види покриттів для підлоги на 1,8%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 6,1%, що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 12,5%, телефонних і телефаксових послуг – на 8,3%.

У сфері відпочинку і культури ціни зменшилися на 3,6%, що зумовлено зниженням вартості туристичних послуг на 21,2%, аудіотехніки, фотоапаратури та обладнання для обробки інформації – на 7,4%.

Читайте також