На Рівненщині готові 90 тисяч новорічних дерев: лісівники озвучили ціни на хвойні

На Рівненщині у 2020 році до реалізації готові 90 тисяч новорічних дерев.

Про це повідомили у Рівненському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Відомо, що ялини та сосни заготовляють на спеціальних плантаціях або під час планових рубок у лісах.  Лісівники наголошують, що дерева, заплановані для реалізації, готують під замовлення покупців.

У Рівненській області наразі під вирощування хвойних відведено 116 га плантацій. Загалом росте понад 568 тисяч новорічних дерев. Цьогоріч у лісництвах висадили ще 15 га ялинок. 

Традиційно, вартість святкових дерев залежатиме від їх висоти і у середньому відпускна ціна одного дерева з лісгоспів становитиме 67 грн.

Серед асортименту новорічних атрибутів будуть: сосни, ялини, ялиці та інші хвойні, які можуть прикрасити оселі. 

Також можна буде придбати дерева у горщиках, зокрема, ялину блакитну. 

Які і в попередні роки, новорічні ялинки, заготовлені у держлісгоспах, будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами:

  • самоклейними етикетками
  • пластмасовими бирками-стяжками

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.

Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті https://open.ukrforest.com/. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

У зимовий час усі насадження особливо ретельно охороняються спеціальними рейдовими групами, які працюють в усіх лісогосподарських підприємствах області.

Читайте також