На Рівненщині готують альтернативу відпочинку закордоном: чим готові здивувати туристів

Фото - ілюстративне/відкриті джерела

Пандемія коронавірусу та карантин змінили плани багатьох людей. Вочевидь, кордони між країнами будуть закриті як мінімум у найближчі місяці. Однак літній туристичний сезон не за горами і українці захочуть відпочити, побачити нові місця. На перший план у такому разі вийде внутрішній туризм і спроможність кожного окремого регіону країни запропонувати вибагливим мандрівникам свої родзинки.

Фото - kibic-ua.livejournal

Чим може зацікавити туристів Рівненщина? Які самобутні місця та вже відомі мандрівникам локації варто відвідати у 2020 році? Журналісти «Рівне Медіа» поспілкувалися з новою начальницею управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов'ю Романюк, аби довідатися, чи готова наша область зустріти нових туристів та зацікавити тих, що вже не вперше віддають перевагу подорожам Рівненщиною.

– Надходження від внутрішнього туризму можуть сягати мільйони гривень, які можна відразу вкладати у реконструкцію або підтримання об’єктів культурної спадщини, таким чином пролонгуючи можливості для цієї ж сфери. Туризм – це математика і аналітика, об’єднані з історично-культурною спадщиною і поєднані з технічними та матеріальними можливостями. Головне – чітко бачити кінцевий  продукт, – упевнена Любов Романюк.

Новопризначена начальниця управління культури і туризму додає, що внутрішній туризм стане основним в умовах послаблення карантину, адже про відкриття кордонів поки не йдеться. Разом з цим оголяться проблемні моменти цього напрямку. Передусім – транспортне сполучення і відсутність інфраструктури.

– Маємо такі проблеми в області: наприклад, наша гордість і краса, Дубенський заповідник – немає де розмістити на ночівлю групу відвідувачів, незважаючи на те, що він знаходиться фактично у центрі Дубна. Там просто немає потрібних готелів. Тому я сподіваюся на розуміння з боку міської влади. Тим більше, що якісне наповнення Дубенського замку як продукту для відвідувачів – це додаткові надходження у міський бюджет.

Найвідоміші туристичні місця Рівненщини – «Тунель кохання», «Базальтові стовпи», Тараканівський форт та вузькоколійка на Поліссі потроху змінюють свій статус. Раніше про ці привабливі місця знали хіба що місцеві жителі, а віднедавна об’єкти зацікавили не лише туристів з України, а й з-за кордону. Однак, аби мандрівники хотіли повертатися сюди вдруге, природної краси замало. Необхідно шукати додаткові можливості для цікавого та комфортного перебування гостей.

– Усі ці вищезгадані місця мають різних балансоутримувачів. І от, власне, саме розуміння останніми важливості ефективного функціонування є основою розвитку основних туристичних місць Рівненщини. Кожне з них варто побачити хоча б один раз. За останні роки дуже змінилася інфраструктура навколо «Тунелю кохання», активного розвитку набув приватний бізнес з готелем і рестораном європейського рівня. Є плани створити оглядові майданчики і фотозони навколо «Базальтових стовпів». Але ж мало хто знає, що це режимний промисловий об’єкт… До останнього часу у власності Міноборони знаходився і Тараканівський Форт.

Наразі триває «здоровий» бюрократичний процес передачі. Досі незрозуміла ситуація з Вузькоколійкою. Вона знаходиться на балансі Укрзалізниці і графік її роботи сформований відповідно, у першу чергу, до потреб місцевого населення, бо це важлива транспортна артерія Полісся. Для туриста цей графік незручний, але і адаптуватися до існуючого немає як, оскільки в районі навколо залізниці не розвинута інфраструктура – ні поїсти, ні переночувати. Тому, знову ж таки, розвиток туристичних об’єктів важливо розуміти як ансамбль відповідальності усіх супутніх сфер. І сьогодні, коли існують різні варіанти співпраці приватне-державне, грантові іноземні програми, інвестиції, туристичною сферою потрібно займатися особливо змістовно. Тільки туризм здатен розкрити увесь потенціал культурної спадщини нашого регіону, – говорить Любов Романюк.

На Рівненщині не так багато об’єктів архітектурної спадщини, однак доволі багатий природний потенціал – ліси, заповідники, річки. Особливу увагу цьогоріч хочуть приділити розвитку екологічного туризму. Продовжиться реалізація проекту «Медове коло» – туристичного маршруту протяжністю 250 км для популяризації Рівненщини як локації зеленого та активного туризму. Однією з родзинок є створення велопарку «Ремельський» неподалік Рівного. Це 70 кілометрів трас різного рівня складності і 6 основних маршрутів. На відкриття сезону після карантину запланували старт ще трьох маршрутів, один серед яких – родинний.

– На сьогодні, вирішуються два основні моменти, які зроблять привабливішим велопарк для туристів – можливість будівництва автостоянки та відкриття велопрокату. Та, зважаючи, на ініціативність місцевої громади, зацікавленість рівнян та обласної влади до розвитку туристичної галузі, ці кроки поступово будуть вирішені, – зазначила начальниця управління культури і туризму Рівненської ОДА.

Великі надії в області покладають на активний відпочинок в національних парках «Нобельський» та «Дермансько-Острозький», проведенні сплавів на байдарках та каное. Частину проектів запланували реалізувати разом із сусідньою Волинню, зокрема тамтешнім Національним парком «Прип’ять-Стохід».

– Екологічний туризм - дуже розширена і перспективна галузь. Тим більше, що Рівненська область має найвищий показник залісненості в Україні – 40%. Враховуючи активний розвиток внутрішнього туризму, будемо рекомендувати і рекламувати наші природні території. У співпраці із Службою автодоріг чекаємо на встановлення нових вказівників і табличок з напрямками до цікавих туристичних об’єктів. Сьогодні модним вважається спостереження за птахами, наприклад. Таку послугу можна отримати у Дермансько-Острозькому заповіднику, де проводять спеціальні екскурсії із біноклями.

Любов Романюк зауважила, що Рівненщина готова до можливого напливу туристів цьогоріч. У регіоні є 80 діючих готелів, у літній сезон додатково запрацюють бази відпочинку і сільські садиби. Однією з проблем є те, що в області немає достатньої кількості готелів категорії 3* для відпочинку великих туристичних груп. Наразі ведуться перемовини з потенційними інвесторами щодо будівництва відпочинкових комплексів, аби на Рівненщині було де розселити туристів у разі додаткової необхідності.

Нині мандрівники чекають послаблення карантинних обмежень. Оскільки в Україні призупинене транспортне сполучення, наразі громадяни, які не мають власного авто, можуть лише планувати свої майбутні подорожі.

Читайте також