На Рівненщині хочуть започаткувати нове державне свято

Про Львів

Депутатка Рівненської обласної ради Алла Черній підготувала проект рішення про звернення Рівненської обласної ради до Президента України Порошенка П.О. щодо започаткування та відзначення в Україні державного свята – «День української пісні». 

"Українську пісню називають душею народу. Вона завжди і скрізь супроводжувала українців, піднімала дух, витягувала зі зневіри. Вона й сьогодні є духовним оберегом для бійців, які боронять наші кордони на Сході України.

Понад чотири століття в українців намагалися відібрати мову – законами, анафемами, указами, державними актами, однак українська пісня, яку люди співали всюди, зберегла нам нашу мову; саме українська пісня виткала поетичну творчість наших геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки. Наша пісня має силу й надалі берегти мову для наступних поколінь.

Прикро, що не зважаючи на Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)» в ефірі нерідко лунають російськомовні пісні.

Вважаємо, що наразі актуальною буде пропаганда та популяризація української народної пісні. Тому звертаємося з проханням – внести до українського календаря ще одне державне свято – День української пісні і щороку відзначати його 13 вересня. Саме у цей день, 1970 року відбулася прем’єра пісні «Червона рута» у виконанні Володимира Івасюка, яка відкрила світові зовсім іншу Україну – шедевральну в історичному значенні та пісенно-естрадному мистецтві.

Сьогодні українська пісня має слугувати символом єднання українців Заходу і Сходу, Півдня та Півночі, адже вона як духовний хліб, здатна об’єднати нашу країну у спільних помислах, національній свідомості в найекстремальніших ситуаціях на нелегкій дорозі нашого поступу", зазначила пані Черній.

 

За відповідне рішення голосуватимуть на найближчій сесії облради.

Читайте також