На Рівненщині комунальне підприємство напорушувало під час закупівель (ІНФОГРАФІКА)

Працівники КП «Благоустрій» прибирають та впорядковують територію міста. Фото з сайту Вараської міської ради.

У минулій публікації про Вараш активісти центру "Сівітас" охарактеризували основні проблеми із непрозорістю роботи комунальних підприємств міста. У цій статті зосередимо увагу на виявлених нами можливих порушеннях під час публічних закупівель КП «Благоустрій».

Саме в його закупівлях ми знайшли чи не найбільше підозрілих фактів. Серед них: можливі змови, уникнення тендерів та протегування «своїм» підприємцям.

Це підприємство прибирає і озеленює місто, ремонтує дороги і тротуари, встановлює дитячі майданчики у м. Вараш.

Уникнення тендерів: механіка процесу

Згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», організатори торгів повинні використовувати одну із передбачених цією правовою нормою процедур, якщо очікувана вартість закупівлі товару чи послуги дорівнює або перевищує 200 тис. гривень.

До основних таких процедурналежать:

– відкриті торги;

– переговорна процедура;

– конкурентний діалог;

Водночас, якщо вартість закупівлі менша за 200 тисяч – організатор може не вдаватися до цих процедур. Він вільний обрати постачальника на власний розсуд і завантажити в ProZorroкопію укладеного договору. Цю процедуру називають звітом про укладений договір.

Кожен товар та послуга позначаються спеціальними кодами CPV. Їх можна знайти в Єдиному закупівельному словнику.

Організаторможевикористовуватизвіт про укладенийдоговірлише в тому випадку, якщовартість товару чипослуги з одним кодом CPV протягом календарного року не перевищує 200 тисяч гривень.

Щоб визначити скільки коштуватимуть закупівлі тих чи інших товарів протягом року, кожен організатор складає план закупівель. Виходячи з нього, він бачить призакупівлях яких товарів і послуг потрібно організовувати одну із вище зазначених процедур, а вартість яких буде нижчою за 200 тисяч.

Тобто, якщо Ви, наприклад, маєте річний бюджет на закупівлю віників розміром 250 тисяч гривень, то потрібно проводити одну із передбачених законом процедур. Бо сума більша за 200 тисяч.

Але багато комунальних підприємств полюбляють хитрувати – закупити першу партію товару на 150 тисяч гривень через звіт про укладений договір. А, через деякий час, повторити закупівлю ще на 100 тисяч за тією ж процедурою звітування. Іноді вони роблять це водночас – укладають 2 договори на закупівлю одного товару, кожен із яких менший за 200 тисяч.

Такі хитрощі дозволяють уникнути тендеру. Але це є порушенням Закону, який забороняє дробити закупівлю на кілька частин з метою уникнення торгів.

Уникнення тендерів у закупівлях КП «Благоустрій»

У публічних закупівляхвараського КП «Благоустрій» за 2017 рік ми знайшли одразу кілька таких спроб уникнути тендерів.

Протягом 2017 року КП «Благоустрій» купувало три види товарів та послуг за одним кодом CPV, загальна вартість яких суттєво переважала 200 тисяч гривень:

1) ДК 021:2015: 45500000-2– Прокат техніки та обладнання з оператором для виконаннябудівельнихробіт та цивільногобудівництва.

За цим кодом КП «Благоустрій» протягом 2017 року провело закупівлі через звіт про укладений договір на такі суми:

– 145 000,00 – Послуги транспортного засобу.

– 1 234,00 – Послуги транспортного засобу.

– 12 320,00 – Прокат трактора.

– 1 204,00 – Послуги транспортного засобу.

– 88 936,10 – Послуги автотранспортного засобу.

– 45 707,00 – Послуги автотранспортного засобу.

– 40 170,00 – Послуги автотранспортного засобу.

Загальна вартість оренди послуг транспортних засобів за 2017 рік склала 334 571,10 гривень. А це перевищує визначені Законом межі. Отже, потрібно було застосовувати одну із процедур – відкриті торги, конкурентний діалог, переговорна процедура тощо.

2) ДК 021:2015: 39113600-3 – Лавки.

За цим кодом КП «Благоустрій» провело 2 закупівлі в один день. 6-го червня 2017 року комунальники закупили лавки на суми:

– 159 600,00 – Лавки для сидіння.

– 83 600,00 – Лавки для сидіння.

Загальна вартість цих закупівель склала 243,200 гривень. Тобто мало місце свідоме небажання проводити тендер. Тому керівництво комунального підприємства розбило цілісну закупівлю одного товару на 2 частини, кожна з яких була меншою за 200 тисяч.

3) ДК 021:2015: 39224200-0 – Щітки.

Схожа ситуація склалася із закупівлею щіток. Її в КП «Благоустрій» також розбили на 2 частини, кожна з яких була меншою за визначений законом верхній поріг:

– 159 000,00 – Щітка.

– 169 000,00 – Щітка.

Загальна вартість закуплених щіток у 2017 році – 328 000,00 грн.

Ще один цікавий випадок закупівлі одного і того ж товару, що привернув нашу увагу – комплексне обладнання для ремонту доріг «МІРА-3». У цьому випадку в КП «Благоустрій» схитрували: провели дві закупівлі, але позначили товар різними кодами CPV:

1) Перша закупівля обладнання на суму 196 000,00 за договором від 23-го травня 2017 р. мала код CPV – ДК 021:2015: 34143000-1 –Транспортнізасоби для утриманнядорігузимку.

2) Друга закупівля цього ж обладнання на таку ж суму – 196 тисяч гривень – за договором від 26-го травня 2017 р. мала вже інший кодCPV – ДК 021:2015: 42900000-5 – Універсальні та спеціалізовані машини різні.

Загальна вартість цих закупівель обладнання склала 392 тисячі гривень. У цих закупівлях один і той же товар позначили різними кодами. Проте в обох випадках купувалася одна марка обладнання – «МІРА-3». Припускаємо, лише одна причина могла підштовхнути організаторів закупівлі позначити його по-різному – бажання уникнути тендеру, не порушуючи Закону.

Але такі маніпуляції з кодами товару порушують принцип відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель.

Чи були змови під час відкритих торгів?

Черкаський автобус конкретної марки або еквівалент

Не зважаючи на виявлені факти уникнення тендерів, відкриті торги КП «Благоустрій» проводить досить часто. Принаймні два випадки торгів викликали в нас підозри на можливі змови між учасниками.

Під час закупівлі міського пасажирського автобуса в комунальному підприємстві чомусь вирішили, що їм потрібен автобус конкретної марки – «Ataman A092N6». Його виробником є ПАТ «ЧЕРКАСЬКИЙ АВТОБУС».

Тому не дивно, що дві компанії, які конкурували під час торгів – ТОВ «АВТО-РЕГІОН» та ПП «АЙМАКС-ГРУП» – представляли товар одного і того ж виробника (черкаського заводу). Про це свідчать завантажені ними в систему Сертифікати відповідності товару.

Перемогу здобуло ТОВ «АВТО-РЕГІОН». Конкуренції фактично не було: ПП «АЙМАКС-ГРУП» заявило цінову пропозицію, що дорівнювала очікуваній вартості – 1 млн 950 тисяч гривень. І понижувати її під час аукціону не стало.

ТОВ «АВТО-РЕГІОН» перемогло із сумою на 240 грн. меншою за очікувану вартість. І це в тендері на майже 2 мільйони гривень. Ось така ціна змов для організаторів тендерів – вони практично не досягають економії коштів.

Сімейний тендер?

Схоже відбувалася і цьогорічна закупівля бетону, здійснена КП «Благоустрій». Переможець торгів ТОВ «Полісся бетон» нібито конкурувало із ФОПРізанович Степан Миколайович. Останній щоправда не намагався знижувати свою ціну під час аукціону.

Він, як і у вищеописаному випадку, заявив початкову цінову пропозицію, що дорівнювала очікуваній вартості за лотом «бетон» (297 500,00 грн) і більше її не понижував.

Цікаво, що засновником ТОВ «Полісся бетон» значиться Різанович Олександр Степанович. Збіг обставин чи власник підприємства це син ФОПа, який вдавано з ним конкурував? За прізвищем (Різанович) та по батькові (Степанович) все збігається.

За даними Єдиного державного реєстру навіть адреса засновника ТОВ «Полісся бетон» Різановича Олександра Степановича співпадає із адресою ФОП Різановича С. М.: 34402, Рівненська обл., місто Вараш, ВУЛИЦЯ ПЕРЕМОГИ, будинок 33, корпус Б, квартира 55.

Адреси вдаваних конкурентів під час торгів на закупівлю бетону співпадають: ФОП Різанович С. М. та засновник ТОВ «Полісся бетон» Різанович О. С. прописані у м. Вараш. Скріншоти із Єдиного державного реєстру.

Компанія ТОВ «Полісся бетон» продає товар майже виключно КП «Благоустрій». Це теж відносимо до факторів корупційного ризику. За останніх 2 роки вона уклала 6 контрактів на суму понад 1 133 000,00 грн. За даними аналітичної системи YouControl, це її головне джерело доходів.

Співвідношення прибутків ТОВ «Полісся бетон» від державний закупівель та інша виручка. Аналітична система YouControl не фіксує інших видів прибутку.

Мільйон гривень новоствореному ФОПу

Нашу увагу привернула ще низка закупівель КП «Благоустрій». Вони були здійснені за неконкурентними процедурами – звіт про укладений договір та переговорна процедура.

У 2017 р. КП «Благоустрій» уклало 6 договорів із зареєстрованою напередодні ФОПомВащишиною Тетяною Анатоліївною.

Ще 5-го жовтня 2016 року вона зареєструвалася як фізична особа підприємець.А вже через понад 6 місяців отримала замовлення на суму 1 млн 340 тисяч гривень. Непоганий успіх як для нового суб’єкта підприємницької діяльності.

Серед замовлених у неї комунальним підприємством товарів – лавки для сидіння, урни для сміття, бетонні вироби, плити бетонні тротуарні, камені бортові дорожні.

Контрактів із іншими організаторами тендерів ФОП Ващишина Т. А. не має. Аналітична система YouControlфіксує ці доходи на закупівлях КП «Благоустрій» основним джерелом доходів ФОПа.

Доходи ФОП Ващишиної Т. А. від державних закупівель. Скріншот із аналітичної системи YouControl.

Отож Комунальне підприємство «Благоустрій» проводить велику кількість закупівель через ProZorro. Основні виявлені нами проблеми під час їх організації:

1) Уникнення тендерів, шляхом розбиття однієї закупівлі на частини.

2) Можливі змови учасників торгів.

3) Значна кількість закупівель через неконкурентні процедури з підозрами на можливе протегування «своїм» підприємцям і компаніям. 

Читайте також