На Рівненщині контролюють, в яких умовах ув`язнені відбувають покарання

фото ілюстративне

Стан медико-санітарного забезпечення громадян, які утримуються у місцях несвободи, перебуває на постійному контролі прокуратури Рівненщини.

Органи прокуратури Рівненської області вживають заходи до посилення нагляду за додержанням законів і прав затриманих, узятих під варту та засуджених осіб на охорону здоров’я та належне медичне обслуговування.

З цією метою прокурори спільно із фахівцями органів охорони здоров’я та спеціалістами контролюючих органів провели низку результативних перевірок у діяльності установ виконання покарань, попереднього ув’язнення, спеціальних установ Національної поліції в Рівненській області.

Перевірки показали, що стан медичного забезпечення осіб, які утримуються у місцях несвободи, не в повній мірі відповідає вимогам кримінально-виконавчого та іншого законодавства, окремі медичні частини не забезпечені необхідним обладнанням, ще низка – потребує укомплектованість відповідними фахівцями.

Зокрема, під час інспектування діяльності державної установи «Городищенська виправна колонія (№96)» встановлено, що медична частина  не надавала повною мірою кваліфіковану медичну допомогу засудженим, оскільки не укомплектована лікарями: терапевтом, психіатром, офтальмологом та фельдшером. Також на момент перевірки виявлено 6 засуджених, що не пройшли у минулому році обов’язковий профілактичний медичний огляд на туберкульоз, що є порушенням вимог Закону України «Про протидію захворювання на  туберкульоз».

На виявлені порушення принципово відреагувала Рівненська місцева прокуратура, внісши начальнику колонії вказівку, яка перебуває на розгляді.

Лише після втручання прокуратури області, а саме – на виконання її вказівки, у лютому цього року пройшли флюорообстеження понад 4 сотні засуджених, які утримуються у державній установі «Катеринівська виправна колонія (№46)».

Однак, на момент перевірки виявлено, що адміністрацією  цієї колонії вкотре не забезпечується проведення для засуджених регулярних флюорографічних обстежень у зв’язку із відсутністю відповідної медтехніки. Вказівкою керівника Сарненської місцевої прокуратури зобов’язано адміністрацію установи негайно усунути зазначені недоліки в організації роботи та у подальшому вжити заходи до безумовного виконання вимоги законів.

Проведеними перевірками в установах виконання покарань, в т.ч. у державній установі «Рівненський слідчий ізолятор», також виявлялися порушення вимог законодавства, що регулює порядок поводження, зберігання та проведення контролю якості лікарських засобів, зокрема, йдеться про факти зберігання ліків з терміном придатності, що закінчився, а також невжиття своєчасних заходів до знезараження виробів медичного призначення. Встановлено та відреаговано на випадки незабезпечення проходження засудженими медичних обстежень перед роботою на об’єктах харчування, неукомплектування автомобілів конвойної служби аптечок відповідно до вимог державних стандартів України.

Всього ж за результатами проведених у квітні 2018 року перевірок щодо додержання прав засуджених на охорону здоров’я органи прокуратури Рівненської області внесли керівникам установ виконання покарань та попереднього ув’язнення 6 вказівок про усунення порушень законодавства щодо медичного забезпечення затриманих, ув’язнених та засуджених. Документи прокурорського реагування перебувають на розгляді.

Вжиті органами прокуратури Рівненської області заходи спрямовані на неухильне забезпечення конституційних прав в’язнів на охорону здоров’я.

Робота на даному напрямі продовжується.

Читайте також