На Рівненщині ліцеїсти реалізовують екологічний проект (ВІДЕО)

кадр з відео

В минулому навчальному році активісти Дубровицького НВК «Ліцею-школи» за підтримки адміністрації закладу ініціювали екологічний проект – запровадили у своєму закладі роздільний збір вторсировини, пише сайт polissya.org

Мета проекту – навчити дітей сортувати сміття, пояснити, чому це так важливо, та який позитивний ефект матиме для екології. В українців раніше не було звички сортувати сміття – в один контейнер йшли і побутові відходи, які швидко гниють та не становлять шкоди для екології, так і відходи з пластику, скла, гуми, металів, які взагалі не розпадаються століттями і з року в рік наближають нашу планету до екологічної катастрофи, забруднюючі собою грунт та світовий океан. Тому в цивілізованому світі давно вирішують проблеми утилізації і переробки сміття – працюють переробні заводи, створюються проекти з очищення океанів та інших водойм. Але первинною ланкою у ланцюгу екологічного благополуччя є кожна людина і її екологічна свідомість. Саме вихованням екологічної свідомості і займаються у Дубровицькому ліцеї.

Починали діти на голому ентузіазмі – вторинну сировину збирали у картонні коробки і кошики для білизни. Але дуже швидко масштаби стали такими, що потребували контейнерів для збору відходів. У їх придбанні допомогла Громадська організація «СИЛА ВОЛІ», адже благоустрій і охорона довкілля – один із напрямків, яким займається Організація.

ГО «СИЛА ВОЛІ» закупила комплект контейнерів та допомогла налагодити контакт з базою прийому вторинної сировини. Після першої здачі зібраного діти залишилися задоволеними, адже, зробивши добру справу, вони ще й отримали перші власно зароблені кошти, які пішли на заправку принтерів у ліцеї та інші учнівські витрати.

Від реалізації такого проекту з рештою виграють всі. Адміністрація закладу має конкретні результати виховного процесу – учні звикли роздільно збирати сміття. Ліцеїсти вмотивовані цим займатись, адже це хоч і невеличкий, втім, заробіток для інших корисних ініціатив. Задоволені і підприємці, які займаються прийомом та переробкою сировини – адже для них ліцей став одним із основних постачальників. Виграє з рештою і місто, оскільки, Дубровицький НВК започаткував пілотний екологічний проект – приклад для інших навчальних закладів. Але більше всіх виграє наша природа. Адже замість того, щоб валятись у парках та на пляжах – скляні та пластикові пляшки цілеспрямовано їдуть на переробку.

Все більше і більше ліцеїстів долучаються до корисного екологічного проекту, тому найближчим часом його керівники планують розжитися ще одним комплектом контейнерів.

 

Читайте також