На Рівненщині може стати на одну архітектурну пам`ятку менше

фото - Фейсбук

Гоща може втратити архітектурну пам`ятку, пише Рівне1. Мова йде про Водяний млин, який розташований у селищі.

Про те, що млин знаходиться під загрозою повної руйнації написали у соціальній мережі facebook, в спільноті  Гощанський історико - етнографічний музей "Погорина".

Старовинний чотириповерховий водяний млин кінця ХІХ ст. збудований в мальовничому куточку Гощі під загрозою руйнації! Споруда безперечно є історико-архітектурною пам'яткою і має своє набагато давніше походження, так як була перенесена і перебудована 1882-го року. Зараз перебуває у приватній власності і майже повністю зруйнована з середини. Голандські металеві механізми і майстерно виконане з дерева функціональне обладнання розібрано і вивезено. В окремих місцях зовнішній фасад барачного типу в критичному стані, йдеться в дописі.

До слова, Водяний млин ХІХ століття збудований родиною Валевських. Устаткування для об'єкту везли із самої Голландії. Про те, що млин був збудований в далекому 1882 році, можна побачити й зараз. В середині знаходиться балка, на якій до цих пір зберігся напис прізвища родини та рік будівництва.

Якщо вдаватися до історичних фактів про млин, то інформації дуже мало. Відомо, що він дістався у спадок Октавії Валевській, а вже в ХХ столітті ним володіла інша родина.

Відомо й те, що це не єдиний водяний млин, який був у Гощі. Але єдиний, який зберігся до наших днів.

Читайте також