На Рівненщині на чверть знизився показник смертності від інфарктів

На Рівненщині показник смертності від інфарктів знизився на 25%

За інформацією Рівненського обласного центру громадського здоров’я у 2018 році на Рівненщині кількість летальних випадків від інфаркту міокарду у порівнянні з 2017 роком зменшилася на більш як 25%. На думку фахівців значну роль в пониженні показника смертності від інфарктів відіграє те, що в нашій області реалізовується спільний проект Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Так за словами завідуючої відділенням інтервенційної радіології Рівненської обласної лікарні Лариси Черначук важливу роль у лікуванні інфарктів відіграє вчасність та оперативність надання фахової медичної допомоги. Зниження показника смертності від інфаркту міокарду на Рівненщині вдалося досягти значною мірою завдяки реалізації в нашій області проекту Світового банку.

- Нам вдалося значно знизити рівень летальності пацієнтів від інфаркту міокарда. Адже однією з ключових причин смертності при інфарктах вважається пізня діагностика та допомога. Завдяки закупленому в рамках проекту Світового банку обладнанню ми можемо вчасно та оперативно надавати допомогу тим пацієнтам, які цього потребують, - розповідає Лариса Черначук.

Також про позитивні результати реалізації проекту Світового банку на Рівненщині говорить й начальник обласного управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук. Зокрема, за його словами, завдяки проекту, лікарням області вдалося суттєво покращити матеріально-технічне забезпечення кардіологічних відділень, що в свою чергу зменшило статистику смертності від інфарктів на Рівненщині.

- Завдяки проекту Світового банку кожне кардіологічне відділення районних лікарень області отримало сучасне діагностичне обладнання. Таке, як УЗД-сканери, дефібрилятори-монітори та аналізатори кардіомаркерів. А для оперативної доставки пацієнтів до серцево-судинного центру кожна районна лікарня відтепер має спеціалізований автомобіль екстреної допомоги. Також в рамках проекту на базі обласної клінічної лікарні було відкритосерцево-судинний центр з сучасноюангіографічною операційною. Для якої в рамках проекту було закуплено більше 3000 одиниць витратних матеріалів для проведення операцій. В тому числі катетери, балони для ангіопластики, прилади для тромбоаспірації та майже 700 стентів. Тож зрозуміло, що маючи таке забезпечення лікарі мають змогу оперативно діагностувати та лікувати інфаркт міокарду, - зазначає Юрій Осіпчук.

Також, за словами начальника обласного управління здоров’я, позитивно позначилися на показниках смертності від інфаркту й серія з 54 дводенних навчальних тренінгів, що проводилися в рамках проекту Світового банку для сімейних лікарів, кардіологів та лікарів екстреноїмедичної допомоги. Завдяки цим навчанням 1220лікарів області освоїли сучасні методи діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, в тому числі й інфарктів.

Разом з цим, як розповідає керівник групи впровадження проекту Світового банку на Рівненщині Сергій Рибачок,вже до кінця весни цього року до районних лікарень області має надійти додаткове обладнання, що було закуплене в рамках проекту. Зокрема, вже підписані угоди на поставку для кожної районної лікарні сучасних кардіографів, систем цілодобового Холтерівськогомоніторування та систем для проведеннятредміл-тесту.

- Окремо ми плануємо також закупити кардіологічне обладнання для лікарських амбулаторій нашої області. Адже саме на цьому, первинному рівні, відбувається перший контакт сімейного лікаря та пацієнта. Тож від якості встановленого діагнозу буде залежати оперативність надання медичної допомоги. А також ми плануємо відкрити, аналогічний до рівненського, серцево-судинний центр в місті Сарни. Цей центр обслуговуватиме мешканців північних районів, що зменшить час доставки пацієнта з інфарктом до вузькопрофільних фахівців. Також лікарі отримають унікальне для нашої області обладнання для лікування аритмії серця, - каже Сергій Рибачок.

Читайте також