На Рівненщині на розвиток інфраструктури повернули 9,5 млн грн упущеної вигоди

фото ілюстративне

На Рівненщині за реагування прокурорів 9,5 млн грн спрямовано на розвиток інфраструктури населених пунктів

Належна інженерно-транспортна та соціальна інфраструктура є необхідною умовою розвитку регіону. Джерелом для бюджетного фінансування потреб розвитку інфраструктури населеного пункту є пайова участь замовників об’єктів будівництва, яка полягає у сплаті ними до місцевого бюджету коштів у визначеному відповідно до закону розмірі.

Так, статтею 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлено обов'язок замовника будівництва брати пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту, який реалізується шляхом укладення відповідного договору в порядку, визначеному Законом і деталізованому актом органу місцевого самоврядування.

У той же час, досить часто суб’єкти господарювання, які займаються будівельною діяльністю, вимоги законодавства щодо сплати вказаних коштів ігнорують. У зв’язку із цим, з метою захисту інтересів держави органами прокуратури Рівненської області вживаються заходи представницького характеру та кошти до бюджету стягуються у примусовому порядку.

З початку 2018 року органами прокуратури Рівненщини пред’явлено 26 позовів про стягнення внаслідок неукладення замовниками договорів про пайову участь упущеної вигоди на суму 9,5 млн грн. Судами задоволено 19 позовів (з урахуванням тих, що пред’являлися і в минулому році) на таку ж суму.

Так, господарським судом м. Києва розглянуто та задоволено позов прокуратури Рівненщини про стягнення до бюджету із столичного товариства-забудовника коштів на загальну суму понад 7,1 млн грн, які будуть спрямовані на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Дубно.

Робота на даному напрямі продовжується.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також