На Рівненщині надходження земельного податку зросли на 27%

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Як повідомили в Головному управлінні ДПС у Рівненській області, у січні 2020 року власниками землі та землекористувачами Рівненщини до місцевих бюджетів області сплачено 35,2 млн. гривень, що  на 7,5 млн. перевищили надходження аналогічного періоду минулого року.

Із загальної суми коштів, сплачених за землю, внесок юридичних осіб – підприємств, установ та організацій склав 32.3 млн. грн. Щодо громадян, то їхні платежі за користування землею є дещо меншими і за звітний період становлять 2,9 мільйона гривень.

Станом на 1 січня поточного року на обліку в податкових органах області перебуває 172504 платників - фізичних осіб, яким нараховується земельний податок та орендна плата, та 4094 – юридичних осіб.

За словами керівника податкової служби області Віталія Чуя, земельний податок є одним із  бюджетоформуючих платежів місцевих бюджетів, поступаючись за розміром податку на доходи фізичних осіб та єдиному податку. Тому тісна співпраця з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади в частині своєчасності отримання інформації про об’єкти оподаткування,  встановлені ставки по платі за землю,  надані податкові пільги та вжиття заходів із залучення до оподаткування таких суб’єктів господарювання - забезпечує повноту надходжень цієї плати до місцевих бюджетів області.

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Для звірки нарахування земельного податку громадяни можуть звернутись до ДПІ за місцем реєстрації (прописки).

Читайте також