На Рівненщині навчальний курс із криміналістики пройшли інспектори слідчих підрозділів (ФОТО)

Заняття, організовані відділом криміналістичного забезпечення слідчого управління ГУНП та Рівненським Науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС, тривали упродовж минулого тижня. 15 жовтня сертифікати про успішне закінчення навчального курсу із техніко-криміналістичного забезпечення слідчих (розшукових) дій отримали 17 працівників територіальних слідчих підрозділів.  

«Враховуючи практичний досвід, з метою виявлення, якісного вилучення об’єктів слідової інформації на місці події, ми організували цього разу навчання для інспекторів слідчих підрозділів, — зазначила начальник відділу криміналістичного забезпечення СУ ГУНП в Рівненський області Сніжана Гамера. — У роботі   криміналіста повсякчас потрібно враховувати зовнішні чинники. Це стосується і віддаленості місця вчинення злочину, і поєднання у часі кількох подій, і погодні умови тощо. Тому ми намагаємося максимально скоригувати свою діяльність так, аби в районах завжди були фахівці, які першопочатково допоможуть в огляді місця події до приїзду криміналістичної лабораторії».

Як додав заступник начальника ГУНП – начальник слідчого управління Олександр Панасюк під час вручення сертифікатів, здобуті знання впродовж навчального курсу із криміналістики дозволять якісно покращити роботу слідчих підрозділів, зокрема під час виїзду та документування тієї чи іншої події. Крім того, подібні навчання є важливим фактором у взаємозамінності із інспекторами-криміналістами.

Інспектори слідства під час занять опанували механізми слідоутворення, загальну криміналістичну підготовку, тактику та особливості участі в слідчих розшукових діях і проведенні огляду місць подій, пройшли практичний курс із виявлення, фіксації, вилучення та пакування різного виду слідів — біологічного, балістичного, трасологічного, дактилоскопічного походження. Також учасникам навчання провели практичні заняття із особливостей огляду місця вчинення вбивства на відкритій місцевості та у помешканні, ДТП, на пожежі тощо.

У цьому їм допомогли досвідчені експерти Рівненського НДЕКЦ: завідувачка сектору дактилоскопічних досліджень Вікторія Юзик, головний судовий експерт сектору біологічних досліджень та обліку Ольга Кузьміна, головний судовий експерт сектору автотехнічних досліджень Віктор Калинович, завідувач сектору вибухотехнічних та пожежно-технічних досліджень Юрій Грицик.

За результатами навчання усі його учасники складали іспит. Як зауважила Сніжана Гамера, рівень знань у галузі криміналістики в усіх інспекторів слідчих підрозділів достатній для застосування їх на практиці.

Відділ комунікації поліції Рівненської області

 

Читайте також