На Рівненщині незрячий хлопчик посів третє місце на конкурсі ім.Яцика (ФОТО)

На Рівненщині незрячий хлопчик Іван Одейчук посів третє місце у районному етапі конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Це - безпрецедентний випадок на сьогодні, коли сліпа дитина не те, що бере участь у такому конкурсі, а посідає на ньому призове місце.

"Наша найкраща вчителька Світлана Савчук запропонувала мені готувати Івана на конкурс ще минулого року. Я не хотіла, бо розуміла, який це клопіт для усіх. Сьогодні я щиро дякую Світлані Михайлівні за те, що повірила в мою дитину, наполягла на його участі. Третій рік вона навчає його так круто, що ніхто навіть не відчуває, що у класі - сліпий учень. Це - професіоналізм. Це перша людина, яка виявила його вміння і щодня їх вдосконалює. Завдяки Світлані Михайлівні Ваня не відчуває, що він не такий, як усі учні, що він чогось не може. В нас на уроках навіть не стоїть питання полегшених завдань. Все - як у всіх. Вона завжди повторює : "Ваня ти такий, як усі! Так що бери пиши, читай, розв'язуй!", - розповідає мама хлопчика Ольга Одейчук.

Також жінка каже, що ніколи не хотіла поблажок до своєї дитини, адже вважає її такою, як усі інші, та додає, що все в житті можна досягнути лише завдяки важкій праці:

"Поблажки - це не перемога! Перемога - це тяжка цілодобова робота! Ви думаєте, що нам так легко все дається? Просто в один прекрасний день ми стали такими? Ні! Це - тяжка цілодобова праця, з народження, щодня! Щодня ми читаємо 5 сторінок і розв'язуємо 20 прикладів. Щодня я воджу Ваню на різноманітні гуртки, щодня я цікавлюсь новинками для незрячих, займаюсь з дитиною, воджу на реабілітації. Щоденно! Тиждень без діла - і все, результат не те, що нульовий, він мінусовий. Інклюзія - не панацея. Віддаючи дитину до школи, пам'ятайте: без вашої участі і наполегливої праці успіху не буде", - наголошує Ольга Одейчук.

Читайте також