На Рівненщині очікується масовий літ американського білого метелика

фото - ілюстративне/відкриті джерела

Наприкінці другої – на початку третьої декади травня на Рівненщині очікується масовий літ та яйцекладка метеликів. Про це повідомили у ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.

Упродовж останніх трьох років розвиток та розмноження американського білого метелика (АБМ) на території Рівненської області спостерігається у двох повних поколіннях. Наразі погодні умови були сприятливими для виходу з місць зимівлі небезпечного карантинного організму – американського білого метелика.

Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження американський білий метелик надзвичайно шкодочинний багатоїдний шкідник. Він може пошкоджувати більше 250 видів плодових, декоративних та лісових дерев, особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження призводить до порушення процесів обміну речовин у рослинах та їхнього ослаблення, внаслідок чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна та естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

Поширюється транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажах. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками.

Читайте також