На Рівненщині одне з 7 чудес України змінило свій зовнішній вигляд

Фото - відкриті джерела

Водойма у селі Базальтове, що у Костопільському районі на Рівненщині нещодавно змінила зовнішній вигляд. Про це пише Пропозиція онлайн.

Це місце давно облюбували для відпочинку мешканці Рівненської області та сусідньої Волині. Його навіть називають одним з семи чудес України. Нині проходу до води, яким раніше можна було спуститися, тепер немає - він повністю загорнутий землею. Збоку залишилася вузька крута стежина, обабіч якої помітні залишки торішнього сміття, яким відпочивальники густо вкрили береги після свого тут перебування. Та люди усе одно їдуть сюди гуляти, смажити шашлики і робити фото. Кожні вихідні у гарну погоду тут велелюдно.

Директор Івано-Долинського спецкар’єру Галина Довжаниця уточнює, що це не водойма, а кар’єр №3, розташований на землях промислового призначення. Тобто це - не зона відпочинку. Підприємство нещодавно провело рекультивацію: з іншого кар’єру зняли грунт, вивезли його до цього кар’єру й розрівняли.

- Купатися на промисловому об’єкті заборонено, це написано на попереджувальних табличках, - каже Галина Довжаниця, - але ми знаємо, що люди все одно їдуть, бо їм у нас подобається відпочивати, і розуміємо їх. Та якби усі відпочивальники поводилися, як виховані люди, а не залишали після себе гори сміття та усілякої бридоти! І не наші працівники мають після таких «гостей» збирати сміття, копати екскаватором яму й закопувати його. Торік в Базальтове приїздили зо два десятки волонтерів прибирати. Я дуже їм вдячна, але, якщо чесно, не хотіла б, аби моя дитина те все вручну прибирала. Нехай кожен, кому подобається відпочинок у нашому селі, забирає своє сміття з собою й не залишає його тут.

Галина Довжаниця каже, що неподалік облюбованого рівнянами кар’єру є й інші водойми, теж колишні затоплені кар’єри, на берегах яких відпочивають люди, в тому числі й з сусідньої Волині. Для гостей села та, зокрема, заказника «Базальтові стовпи», громада планує облаштувати автомобільний паркінг.

Голова Головинської ОТГ Олександр Бачук каже, що облаштовувати пляж на цій водоймі ніхто не буде, бо це землі промисловості. Щоб обладнати зону відпочинку, потрібно обстежити й розчистити дно та берегову смугу, найняти рятувальника, який стежитиме за тими, хто плаває. Івано-Долинський кар’єр, у чиєму розпорядженні перебуває ця ділянка, є промисловим об’єктом, зону відпочинку створювати не буде. Але й протидіяти відпочивальникам теж не буде - якщо люди під власну відповідальність хочуть відпочивати, то нехай.

Тим часом дорога від Костополя до Базальтового стає усе гіршою, а останнім часом узагалі критики не витримує, бо всуціль вкрита небезпечними вибоїнами. За словами Олександра Бачука, цьогоріч Служба автомобільних доріг має провести капітальний ремонт ділянки дороги від Головина до повороту на Злазне, на це передбачено 39 мільйонів гривень. У селах Головин, Садки та Іваничі, де дорога теж в ямах, мають провести поточний ремонт. Та чи буде насправді цей ремонт – поки що невідомо. У 2021-му дорогу в цих селах мають ремонтувати капітально. Раніше планували провести капітальний ремонт одразу усієї ділянки, між селами і в селах, але тепер про це не ідеться, аби хоч поточний ремонт зробили.

Читайте також