На Рівненщині організували семінар для голів ОТГ (ФОТО)

http://rivne.dsns.gov.ua

20 вересня в приміщенні центру розвитку місцевого самоврядування співробітники Служби порятунку Рівненщини організували та провели для усіх керівників та представників ОТГ області семінар на тему: «Організація заходів цивільного захисту в об’єднаних територіальних громадах».

У семінарі прийняли участь двадцять вісім голів та представників об’єднаних територіальних громад Рівненщини, начальник відділу координації діяльності органів виконавчої влади Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Ігор Куслій, заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області Олександр Мохрик, заступник начальника управління організації реагування на НС та ЦЗ ГУ ДСНС Іван Жакун, начальник навчального пункту АРЗ СП ГУ ДСНС Роман Пелех, начальник сектору з міжнародного співробітництва ГУ ДСНС Станіслав Рудий, директор Рівненського відокремленого підрозділу  «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий, представники НМЦ ЦЗ та БЖД у Рівненській області.

Основною метою семінару було донести до присутніх інформацію про життєву необхідність створення на територіях об’єднаних громад місцевих пожежних команд та добровільних пожежних дружин. Адже основним важливим та успішним завданням функціонування ОТГ є створення безпечних умов проживання, а у разі потреби захист населення від основних небезпек, що можуть трапитися на території конкретної місцевості.

Зокрема присутнім довели інформацію, що ситуація із забезпеченням пожежної безпеки у сільській місцевості, де виникає більше половини із загальної кількості пожеж, ускладнюється значною віддаленістю підрозділів держаної пожежної охорони, які в основному дислокуються в районних центрах, внаслідок чого час прибуття пожежного автомобіля на виклик до віддалених сіл коливається від 30 до 50 хвилин, що значно ускладнює ліквідацію надзвичайних ситуацій, зростає рівень шкоди та матеріальних збитків, підвищується рівень загрози життю та здоров’ю людей.

На сьогоднішній день у населених пунктах області створено та успішно функціонує 64 підрозділи місцевої пожежної охорони та 57 підрозділів добровільних пожежних команд. Згідно розрахунків спеціалістів Головного управління ДСНС України у Рівненській області для забезпечення гарантованого рівня захисту сільських начелених пунктів, в області додатково необхідно утворити 30 підрозділів місцевої пожежної охорони (з урахуванням часу прибуття до місця виклику 10 хвилин у місті та 20 хвилин у сільській місцевості), з них 11 в ОТГ.

Присутнім керівникам ОТГ роз’яснили різницю між МПК та ДПК, так зокрема місцеві пожежні команди – це пожежно-рятувальні підрозділи, які створюються у селах та селищах, де не має державної пожежної охорони за погодженням з ДСНС України. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення діяльності підрозділів МПК здійснюються за рахунок коштів з місцевих бюджетів, надходжень від надання платних послуг, добровільних внесків фізичних та юридичних осіб, інших не заборонених законодавством джерел. Сільські (селищні) ради можуть передавати право на здійснення видатків забезпечення повноважень та утримання підрозділу МПК раді іншої територіальної громади з передачею коштів до відповідного бюджету. Добровільні пожежні команди – це підрозділи, які створюються за рішенням органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, керівників суб’єктів господарювання для здійснення заходів із запобігання виникненню пожеж та організації їх гасіння. ДПК відповідно до пункту 9 Порядку фінансування добровільної пожежної охорони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2013 року №564  поділяються на такі категорії: Першої, другої та третьої.

Окремо присутнім керівникам та представникам ОТГ розповіли про багаторічний успішний досвід сусідньої Республіки Польща у належному та сталому розвитку добровільного пожежного руху. Про порядок та організацію несення чергування у добровільних пожежних командах, фінансову забезпеченню та технічному утриманні приміщень та обладнання, матеріальному забезпеченню добровольців.

По завершенню семінару заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області Олександр Мохрик презентував усім перший випуск посібника «Стан цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки об’єднаних територіальних громад Рівненської області», де міститься уся найнеобхідніша та корисна інформація з без пекових питань. Усі присутні подякували рятувальникам за цікавий та змістовний семінар та пообіцяли активну співпрацю у майбутньому.

Повідомляє Головне управління ДСНС України у Рівненській області

Читайте також