На Рівненщині перевірили прозорість передвиборчої кампанії кандидатів

https://opora.rv.ua

До початку офіційного старту виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ у Рівненській області фіксують зовнішню рекламу потенційних кандидатів на посаду Президента України, публікації з ознаками «джинси» та випадки непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів.  Про це повідомили 21 грудня представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції «Дочасна виборча кампанія на Рівненщині».

З вересня 2018 року найчастіше зовнішню рекламу використовували потенційні кандидати Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, Олег Ляшко, Анатолій Гринценко та Андрій Садовий.

«Після старту виборчого процесу, який почнеться 31 грудня, така реклама буде розцінюватись як агітаційна, яка повинна виготовлятись за рахунок коштів з виборчого фонду, а також містити вихідні дані: відомості про установу, що здійснила друк, тираж, відповідальних за випуск осіб та замовника», – розповів координатор спостереження за виборами у Рівненській області Михайло Балик.

Під час прес-конференції представники ОПОРИ розповіли про візити потенційних кандидатів на  Рівненщину. Так, з початку вересня відбулося вісім таких візитів:   Валентина Наливайченко, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценко, Романа Безсмертного, Олександра Шевченко, Олега Ляшка, Руслана Кошулинського та Юрія Дерев’янко.

Також було презентовано дослідження партійності представників державної влади, а саме: голів райдержадміністрацій, голову облдержадміністрації, їх заступників та керівників апарату. Зокремасеред керівного складу районних державних адміністрацій Рівненщини вісім з них є представниками політичних партій: семеро є членами «БПП «Солідарність» та один – ВО «Свобода».

«Посадовці під час виборчої кампанії у своїй роботі мають зберігати нейтралітет і не допускати дій, які в подальшому можуть бути розцінені, як агітація службовою особою», – наголосив Михайло Балик.

Аналітик Громадянської мережі ОПОРИ Анатолій Бондарчук презентував результати дослідження непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів. Впродовж червня – жовтня 2018 року у Рівненській області було зафіксовано 39 таких випадків. Найчастіше технологію «самопіару» використовували Василь Яніцький (Блок Петра Порошенка «Солідарність») – 27 випадків, Юрій Вознюк та Олександр Дехтярчук у шести випадках.

Крім цього, під час прес-конференції ОПОРА представила майбутнього громадського омбудсмена з виборчих прав у Рівненській області Марію Цип’ящук, завданням якого є забезпечення системного аналізу застосування законодавства та практик розслідування виборчих злочинів, а також комунікація між виборцями, кандидатами, медіа та правоохоронними органами з питань впровадження практик протидії порушенням на виборах.

«Метою діяльності омбудсменів стане захист активного та пасивного виборчого права, попередження порушень права на вільні і справедливі вибори в Україні за допомогою всіх доступних відповідно до законодавства можливостей, а також забезпечення невідворотності покарання за порушення виборчих прав», – акцентувала Марія Цип’ящук.

Активна фаза діяльності припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Серед повноважень громадських омбудсменів:

  • взаємодія з правоохоронними органами та відслідковування прогресу з розслідуванні резонансних проваджень щодо  злочинів проти виборчих прав;
  • аналіз cудової практики, відбір стратегічних справ, які можуть змінити судову практику по розгляду справ пов’язаних з вибрами, в тому числі можливе подання позовів до Європейського суду з прав людини;
  • співпраця з Національною поліцією щодо надання рекомендації щодо усунення причин та умов виникнення виборчих конфліктів та злочинів,
  • сприяння впровадженню і дієвому забезпеченню міжнародних стандартів виборів в Україні, робота на підвищення правової культури виборців та кандидатів;
  • взаємодія з регіональним офісами Уповноваженого Верховної ради з прав людини, в тому числі моніторингові  візити до місць несвободи;
  • публічні зустрічі виборцями та представниками суб’єктів виборчого процесу в форматі роз’яснення вимог законодавства, можливих порушень на відповідному етапі виборчого процесу, обговорення конкретних порушень виборчого законодавства, які мали місце в регіоні та способів їх запобігання.

Читайте також