На Рівненщині під загрозою урожай картоплі та буряків: відома причина

На Рівненщині вже більше тижня триває період аномально спекотної та бездощової погоди. Спека та засуха безпосередньо впливають на урожай сільськогосподарських культур. 

У Рівненському гідрометцентрі розповіли, які наслідки спеки чекають на фермерів та власників городів. 

Як спекотна погода впливає на врожайність?

Зернові культури вже переважно досягли воскової стиглості і на даному етапі розвитку спека не завдасть їм значної шкоди, оскільки налив зерна вже відбувся. Менш сприятливим на етапі дозрівання врожаю ярих та озимих зернових культур є високий температурний режим у поєднанні із підвищеними показниками відносної вологості (такі умови спостерігались впродовж кількох днів наприкінці червня), що провокує розвиток захворювань та шкідників, а відповідно й знижує якість врожаю.

Для пізніх теплолюбних рослин (соя, кукурудза, соняшник) нетривала спека також не спричинить значної шкоди. За останнім визначенням запасів продуктивної вологи ґрунту, їх рівні знизились у порівнянні із показниками у червні та були найменшими у центральних районах Рівненщини. 

Головним чином, високий температурний режим та посушливі погодні умови погіршують розвиток городини. Температури ґрунту на глибині 10 см до +25°С і вище погіршують утворення та розвиток бульбо- та коренеплодів картоплі та цукрових буряків відповідно. Надмірна спека змушує рослини концентруватися на продукуванні більшої кількості зелених пагонів і листя, що у свою чергу перешкоджає формуванню основного врожаю.

Як захистити сільськогосподарські культури від спеки?

Оптимальне мінеральне живлення та захист рослин від хвороб та шкідників упродовж їх вегетаційного періоду дозволяє підвищити стійкість рослин у період несприятливих погодних умов.

До основних заходів збереження врожаю у періоди аномальної спеки та відсутності опадів відносять:

  • оптимальний полив посівів (з дотриманням вимог до температури води, норм та режиму поливу);
  • на невеликих площах вирощування сільськогосподарських культур можуть застосовуватись затіняючі та світловідбиваючі сітки, мульчування (для зменшення випаровування води з ґрунту);
  • заздалегідь продумані «кулісні» насадження рослин, що досягають значної висоти, є стійкими до спекотних умов та створюють природній затінок для культур нижчих ярусів;
  • засоби для обробки рослин, що підвищують відбиваючу здатність та знижують випаровування з поверхні листків.

Читайте також