На Рівненщині після вакцинації у двох осіб був анафілактичний шок

Ілюстративне фото

На Рівненщині упродовж вакцинальної кампанії проти covid-19 було зареєстровано два випадки серйозних побічних реакцій у щеплених людей.

Про це розповіла координаторка вакцинації області Олена Гандзюк.

"Якщо вас лихоманить лише до вечора, а вранці температури немає - потреби звертатися до лікаря теж немає. Можна застосувати жарознижуюче. Це звичайна реакція на щеплення, яка може виникати навіть після іншої вакцинації, а не тільки від ковіду. До звичайних реакцій на вакцинацію також можна віднести відчуття втоми, головний біль, біль у м'язах і біль у місці ін'єкції. Ця симптоматика знайома більшості вакцинованих і переноситься нормально", - зазначає Олена Гандзюк.

Чиновниця повідомила про два випадки серйозних побічних реакцій організму на щеплення.

"У нас в області було два випадки анафілактичного шоку. Це вважається сейозна побічна реакція. Ми її фіксуємо, розбираємо. Відповідно друга доза цієї вакцини людині не вводиться. Пацієнтам з анафілактичним шоком була надана медична допомога, в обох випадках люди були госпіталізовані. Провели в лікарні менше доби, виписані. Все закінчилося добре," - додала вона. 

Нагадаємо, Анафілактичний шок – це важкий, загрозливий для життя пацієнта патологічний стан, який розвивається при контакті організму з деякими чужорідними речовинами (алергенами). Анафілактичний шок відноситься до алергічних реакцій негайного типу, при яких попадання алергену в організм викликає викид в кровоносне русло цілого ряду біологічно активних речовин (гістамін, серотонін, брадикінін ). Ці речовини, в свою чергу, обумовлюють підвищення проникаємості кровоносних судин, порушення циркуляції крові в дрібних кровоносних судинах, спазм м’язів внутрішніх органів і цілий ряд інших порушень. Кров накопичується на периферії, артеріальний тиск падає, внутрішні органи і мозок не отримують достатньої кількості кисню, що є основною причиною втрати пацієнтом свідомості.

Читайте також