На Рівненщині планують створити деревооборобно-меблевий кластер

Деревообробно-меблевий кластер об’єднає представників галузевих підприємств-лідерів, навчальні заклади, владу та громадськість області. Його учасники спрямують свої зусилля на створення виробництва з доданою вартістю, що стимулює розвиток економіки регіону.

«Деревообробно-меблевий кластер - один із сегментів технологічного хабу, який ми створюємо на Рівненщині. Нам необхідно випускати продукцію з доданою вартістю, аби не бути лише сировинним придатком. Отож, треба створити в регіоні майданчик для роботи усіх зацікавлених у деревообробній та меблевій галузях. Окрім того, залучатимемо й навчальні заклади, які готують кадри під конкретні робочі місця у рівненських компаніях. Спільна співпраця дозволить стимулювати розвиток економіки краю», - звернувся голова ОДА Віталій Коваль до присутніх на круглому столі.

Рівненщина вже має позитивний досвід у цій справі, наголосив заступник голови ОДА Сергій Гемберг:

«В області створений ІТ-кластер, що працює достатньо ефективно. Адже стимулює активності, які не можна зробити індивідуально. Тож відсьогодні ми створюємо ще один такий майданчик. Його учасники спільно шукатимуть можливості виходу на глобальну економіку, нових бізнес-партнерів, працюватимуть над збільшенням обороту та прибутку. Окрім того, це можливість втілення нових спільних проєктів, промоція та підвищення привабливості регіону».  

Дедлайн активної фази розвитку кластеру – травень наступного року. До того часу будуть чітко визначені усі його учасники.

Деревообробно-меблевий кластер має право на життя, стверджує директор з продажу найбільшого інвестиційного виробника деревостружкових плит «Kronospan UA» Тарас Швигар. Це розумно та економічно вигідно для регіону. Адже він стимулює випуск продукції з доданою вартістю на виробництвах.

З цією думкою погодилися і представники меблевої фабрики «Морган Феніче». Окрім того, вони зазначають, що нині спостерігається брак робітничих кадрів для діючих підприємств. Тож виробничники сподіваються на співпрацю з навчальними закладами у рамках кластеру. Адже це зорієнтує останніх на випуск затребуваних на ринку спеціалістів. Представники фабрики навіть висловили готовність законтрактувати робітників окремих спеціальностей у навчальних закладах.

Законодавчу підтримку у цьому пообіцяли заступник міністра освіти Петро Коржевський і народний депутат, членкиня Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій, голова підкомітету з питань професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти Ольга Коваль, які взяли участь у зустрічі з членами деревообробно-меблевого кластеру.

«Ми повинні стати єдиною системою, що працює для розвитку економіки краю. Необхідно підвищувати якість професійної освіти, що забезпечить випуск затребуваних на ринку праці спеціалістів. Ми швидко будемо змінювати підходи та стандарти, орієнтовані виключно на бізнес. Для цього нині готується законопроєкт про професійну освіту. Окрім того, на Рівненщині сьогодні відкрили новий навчально-практичний центр з підготовки кваліфікованих виробничих кадрів за професією деревообробний верстатник», - зазначив Петро Коржевський.

Окрім того, присутні задекларували наміри спільно працювати над вирішенням проблем. Серед них – лобіювання питання скасування мита для експорту меблевої продукції, спрощення надання транзитних дозволів тощо. Важливою, на думку голови Української Асоціації Меблевиків, співзасновника ТОВ «Ескада-М» Володимира Патіса, є й промоція кластеру серед ділових кіл країни та за кордоном. Адже це буде потужний сигнал для інших інвесторів про те, що вести бізнес на Рівненщині ефективно та легко.

Повідомили в пресслужбі Рівненської ОДА

Читайте також