На Рівненщині понад сотня людей захворіли на гепатит: статистика

За даними ВООЗ, вірусні гепатити поширені в усіх країнах. У даний час 90% людей, що живуть з гепатитом В і 80% людей, що живуть з гепатитом С, не знають про свій статус. Це може призвести до можливого розвитку фатальної хвороби печінки в якийсь момент їхнього життя, а в деяких випадках, ці люди неусвідомлено можуть передати інфекцію іншим.

Існує п'ять основних вірусів гепатиту, названих за типами A, B, C, D і E. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у сотень мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки. Гепатит Е може викликати смерть у 20% інфікованих вагітних жінок.

Гепатити, викликані різними вірусами, передаються по-різному. Причиною гепатиту А і Е, здебільшого, є вживання в їжу забруднених харчових продуктів або води. Гепатит А називають «хворобою брудних рук». До групи ризику зараження потрапляють, в першу чергу, діти дошкільного та молодшого шкільного віку, які можуть вживати немиті фрукти, або їсти брудними руками, чи брати до рота забруднені пальці, іграшки, олівці.

Гепатит В, С і D зазвичай розвивається в результаті контакту з інфікованими рідинами організму. У число найпоширеніших способів передачі цих вірусів входять:

  • переливання зараженої крові або продуктів крові,
  • медичні і немедичні (татуювання, пірсинг, введення внутрішньовенно наркотичних речовин) процедури з ушкодженням шкірного покриву, слизових оболонок з використанням забрудненого обладнання,
  • від матері дитині під час пологів,
  • сексуальні контакти.

У Рівненській області у 2019-2020 рр. захворюваність на гепатит А становила: 12 випадків у 2019 р. та 19 випадків у 2020 р. Найвищий рівень захворюваності гепатитом А в 2020 р. відмічався в Острозькому районі - 7 випадків.

Показники захворюваності гострим гепатитом С за період 2019-2020 рр. залишаються майже на одному рівні: у 2019 р. - 9 випадків, у 2020 р. - 3. Значно вища захворюваність хронічним гепатитом С (у 2019 р. - 93 випадки, у 2020 р.-47). За цей період захворюваність гострим гепатитом В становила: у 2019 р. - 52 хворих, в 2020 р. - 33 випадки. Що стосується захворюваності на хронічний вірусний гепатит В, то показники захворюваності становили 24 випадки в 2019 р. та 14 випадків у 2020 р.

На Рівненщині функціонує вірусологічна лабораторія у складі ДУ “Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України”. 

В лабораторії безоплатно проводять дослідження на вірусні гепатити контактним особам з вогнищ гострих і хронічних гепатитів, а також дітям, народжених від матерів-носіїв вірусів гепатитів В і С. Вартість досліджень методом ІФА за зверненнями громадян становить 148,08 грн. без ПДВ.

Читайте також