На Рівненщині працює дуже талановитий коваль

Майстер виробничого навчання вдосконалюється та не уявляє життя без улюбленої професії.

Свої «позапрограмні» роботи (а їх уже 3 скульптури) майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Сергій Торуля називає ніжно – «дамочки». Ковані металеві дамочки наче злетіли із графічних малюнків: легкі, стильні, витончені, з глибоким змістом і цікавим смисловим наповненням. Свій підхід до роботи, та й загалом, до професії і життя, Сергій Михайлович передає своїм учням – слухачам Гощанського навчального відділення РЦПТО ДСЗ. Наполегливість, акуратність, терпіння, натхнення,  творчість, віра у власні сили і бажаний результат – ось той невеличкий арсенал, який сприяє професійній роботі майстра. Майбутні ковалі на майстер-класах Сергія Торулі залюбки спостерігають, як із шматка металу поступово, день за днем, з’являються нові форми, лінії, як вони сплітаються у фігури, наповнюючись змістом і передаючи ковальський задум…

Більше 10 років тому, будучи слухачем навчального закладу, Сергій Торуля закохався по-справжньому у професію коваля ручного кування, згодом набув професійних знань, навчився чути, розуміти та говорити з металом. Цей непростий, але такий цікавий матеріал дозволяє зупинити час, закарбувати мить, передати тепло і мелодію душі і серця! Талант коваля помітили, оцінили не лише в Рівному, не лише в Україні, але й за її межами. Завдяки професійним і комунікаційним якостям майстра налагоджено тісні контакти РЦПТО ДСЗ із фахівцями галузі Рівненщини та усіх областей України, а також провідними ковалями Голландії, Чехії, Франції, Австрії, Іспанії, ОАЄ.

Випускники РЦПТО ДСЗ сьогодні долучаються до різноманітних ковальських заходів, зустрічаються із своїм майстром, обмінюються власними напрацюваннями, беруть участь у ковальських фестивалях і виставках, мають власну справу. Гордістю навчального закладу Сергій Торуля називає колишніх слухачів, а нині кваліфікованих ковалів Олександра Касьяна, Дмитра Паламарчука, ВіктораБалдича, Анатолія Карпця, Дмитра Купку, Павла Марченка, Андрія Кучера, СтасаЧкана, Валентина Поліщука, ВолодимираПашковця, ІгоряКарпукаМиколиДроздіка

Про свій останній виріб майстер розповів: «Фігура матері з дитиною є втіленням ніжного материнства, щасливого дитинства, мирного життя. Ідея автора, який створив цей ескіз, надихнув мене на цікаву роботу. Зауважу, що коваль, аби виготовити певний виріб, повністю віддається лише йому. Саме тому потрібен час, аби скульптуру завершити, врахувати великі і дрібні деталі, відшліфувати та представити». Сергій Михайлович поділився, що слухачі нерідко самовпевнено беруться за кування, але вже під час роботи розуміють і відчувають, що, здавалося б, найпростіший вигин металу дається не відразу… Свою останню скульптуру коваль викував у співвідношенні 1:1 строго за ескізом із майже 3 кг металу, потративши на роботу близько двох тижнів.

На запитання «Що ж найважче було у роботі?» відповідає: «Завжди складно дотримуватися пропорцій, добиватися плавності, пластичності форм і ліній, забезпечувати «чистоту» роботи». Звісно, як і у кожного талановитого художника, у коваля Сергія Торулі є свої секрети і своя формула успіху. І лише той, хто відчує справжню наснагу, вловить реальний драйв від роботи, матиме щоденну потребу брати до рук ковальського молота та кому найкращою мелодією є дзвін кузні, - зможе успадкувати пожиттєвузалежність від справжньої щирої незрадливої любові до металу.

Довідково

Професія: Коваль ручного кування.

Термін навчання: 6,7 місяця.

Місце навчання:Гощанське навчальне відділення РЦПТО ДСЗ.

Контакти: (0362) 68 37 95, (0250) 2 29 53 (Торуля Сергій Михайлович).

Читайте також