На Рівненщині працюють професійні ковалі (ФОТО)

ГАРЯЧА КОВАЛЬСЬКА ЗИМА У ГОЩІ, або АВТОРСЬКА ЛОПАТКА ДЛЯ ВЗУТТЯ ЗА 6 ГОДИН

З металом «на ти», і це зближує, дозволяє повірити в себе, пізнати професію, відчути тепло горна, пластичність матеріалу, віддатися натхненню і роботі. У групі слухачів Гощанського навчального відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за професією «Коваль ручного кування» триває насичене виробниче навчання. Знання, отримані на заняттях в РЦПТО, професійний супровід досвідченого майстра дозволять вже під час виробничої практики самостійно виконувати ковальські роботи, працювати із спеціальним інструментом, насучасному обладнанні, виконувати реальні замовлення, відточуючи власний «почерк» і стиль.

Максим Чумаченко (м. Лисичанськ Луганської області), Сергій Килюшик (м. Дубно), Олександр Єфімчук(смтГоща) завзято розпочали нове заняття, адже прийшли на навчання за покликом серця і прагнуть якомога краще опанувати ковальську майстерність. Їхній наставник, майстер виробничого навчання РЦПТО ДСЗ, знаний досвідчений коваль Сергій Торулянаголошує, що, ковалі повинні відчути метал, не боятися експериментувати, достеменно знати його властивості та характеристики,мають вправно володіти інструментом та максимально точно дотримуватися ескізів…

Сьогодні під час заняття на виготовлення першої лопатки для взуття ковалі-початківці витратили близько 6 годин. Таку ж роботу, будучи кваліфікованими ковалями із досвідом, вони зможуть виконати всього за годину. Слухачі вручну виконали основні ковальські операції, працюючи як ковальським молотом, так і використовуючи пневматичний молот. Результат порадував та надихає на наступну роботу.

Вже за кілька днів із навчальних аудиторій і кузні Гощанського навчального відділення РЦПТО ДСЗ слухачі відправляться на виробничу практику у приватні кузні за місцем проживання. Досвідчені місцеві ковалі передаватимуть досвід учням, долучатимуть їх до виконання різноманітних замовлень. Наприкінці січня наступного року ковалі підтверджуватимуть 2 кваліфікаційний розряд, а на початку квітня здаватимуть державну кваліфікаційну атестацію, де представлять свої кваліфікаційні роботи на 3-й розряд.

Шлях до справжнього вміння, професійності та успіху нелегкий. Проте кожен із слухачів РЦПТО, навчаючись, впевнено наближається до мети – розуміти, відчувати та працювати із металом, дарувати людям насолоду, втілювати сміливі ідеї у власні ковані вироби та здобувати звання справжнього коваля-професіонала. Унікальні ковальські вироби назавжди закарбовують «мову» авторів, холодний метал наче випромінює їхнє душевне тепло та настрій. Постійно наповнюється і Музей ковальства у відділенні, збільшується когорта умільців, які зберігають і примножують стародавнє ремесло, збагачують його новими сучасними талановитими нотками.

Довідково

Професія: Коваль ручного кування.

Термін навчання: 7 місяців.

Місце навчання: навчальне відділення у смтГоща, вул. Застав’я, 26 (за необхідності - доїзд із гуртожитку у Рівному автобусом навчального закладу).

Телефони: 0362 68 37 95 (м. Рівне), 0250 2 20 93 (смтГоща), майстер виробничого навчання Торуля Сергій Михайлович.

Читайте також