На Рівненщині правопорушники не виконували адміністративні стягнення

фото ілюстративне

Прокуратурою виявлено непоодинокі факти невиконання правопорушниками адміністративних стягнень,  пов’язаних з обмеженням  особистої свободи громадян

Органами прокуратури області систематично перевіряється додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення при виконанні  уповноваженими органами з питань пробаціїадміністративних стягнень, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. 

Як засвідчили прокурорські перевірки посадовими особами органів пробації області не завжди забезпечується належний контроль за відбуванням правопорушниками призначених адміністративних стягнень у вигляді громадських та суспільно корисних робіт, у зв’язку з цим прокуратурою області внесено 7 вказівок, які задоволено.

Також ними не завжди вирішується питання вжиття заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб за злісне ухилення від відбування вказаних робіт.

За результатами таких перевірок Сарненською місцевою прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ст. 389-2 КК України (злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт) стосовно правопорушника, який двічі без поважних причин не прибув за місцем відбування адміністративного стягнення. Обвинувальний акт у  кримінальному провадженні у березні скеровано до суду для розгляду по суті.

Також перевірками встановлено, що не всіма посадовими особами органів місцевого самоврядування в області вживаються заходи до виконання законодавства в частині затвердження  переліку і виду суспільно корисних робіт, а за відсутності комунальних закладів, де правопорушники могли б відпрацьовувати такі оплачувані  роботи,  не розглядається питання внесення до їх переліку об’єктів місцевих приватних підприємств, або взагалі не виділяються кошти на їх оплату. 

Здолбунівською та Сарненською місцевими прокуратурами з метою забезпечення відбування правопорушниками адміністративних стягнень направлено 27 листів в органи місцевого самоврядування(Гутянська, Звіздівська, Великостидинська, Маломидська, Підлужненська, Малолюбашанська сільські ради Костопільського району, Будеразька, Урвенська сільські та Мізоцька селищна ради Здолбунівського району, Володимирецька селищна та Каноницька, Лозківська, Городецька, Новаківська, Кідрівська, Біленська, Великоцепцевицька, Полицька, Старорафалівська, Сопачівська, Заболотівська сільські ради Володимирецького району, Кричильська сільська рада Сарненського району, Біловізька, Сновидовицька, Рокитнівська сільські та Рокитнівська селищна ради Рокитнівського району, Шубківська сільська рада Рівненського району), якими не виділено кошти на оплату затверджених суспільно корисних робіт. 

На виконання вказівки Здолбунівської місцевої прокуратури однією із сільських рад затверджено перелік суспільно корисних робіт, а також об`єкти їх відбування, до яких включено підприємства малого та середнього бізнесу, оскільки комунальні підприємства на території ради відсутні.

Сарненською місцевою прокуратурою за фактами перешкоджання службовими особами органів місцевого самоврядування Сарненського, Рокитнівського та Володимирецького районів у виконанні судових рішень, якими порушникам призначено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, у квітні поточного року зареєстровано 3 кримінальні провадження за ч. 2 ст. 382 КК України (перешкоджання виконанню судового рішення службовою особою).

Рівненською місцевою прокуратуроювнесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 382 КК України стосовно особи, яка не виконувала постанови Рівненського міського суду щодо призначеного адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

Ураховуючи актуальність  даного питання, органами прокуратури області  і надалі вживатимуться заходи на вказаному напрямі діяльності.

Прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також