На Рівненщині прогнозують засуху: причини та наслідки кліматичних змін

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Синоптики прогнозують посушливу весну в Україні на 2020 рік. Про кліматичні зміни та глобальне потепління говорять уже не перший рік і прояви таких процесів уже можна спостерігати. Тепла та безсніжна зима стала причиною того, що про небезпечні метеорологічні явища стали говорити вже навесні. Очевидні наслідки - дефіцит атмосферних опадів та низькі значення вологості повітря в березні та квітні.

Як повідомляє Рівненський обласний центр з гідрометеорології, Україна потерпає від змін клімату: лісові пожежі, гасіння яких ускладнює тепла та суха погода; зменшення водності річок, озер тощо (цього року навіть повені не було); практично сухий орний шар ґрунту унеможливлює проростання зерна посіяних сільськогосподарських культур.

Аналізуючи результати метеорологічних і агрометеорологічних спостережень, Рівненський центр з гідрометеорології стверджує, що територія Рівненської області не є винятком і теж страждає від кліматичних змін. На даний момент спостерігається явище атмосферної засухи, яка спровокована переважанням стійкої, антициклональної погоди з тривалими бездощовими періодами, високою температурою і великою сухістю повітря. Навіть за наявності атмосферної посухи існує висока ймовірність втрати частини врожаю, оскільки вона викликає зупинки фотосинтезу та засихання рослин.

Тривала атмосферна засуха призводить до виникнення ґрунтової засухи, під час якої відбувається посилене випаровування запасів вологи у ґрунті, вони швидко зменшуються і стають недостатніми для нормального росту і розвитку рослин. Критерієм ідентифікації цього явища є зменшення запасів продуктивної вологи в орному шарі ґрунту до 10 мм і менше та збереження таких значень протягом 20 днів і більше.

Рівненський центр з гідрометеорології проаналізував результати визначення запасів продуктивної вологи в другій декаді квітня - за умов збереження дефіциту атмосферних опадів на нашій території може мати місце ґрунтова засуха. Станом на кінець другої декади квітня,у порівнянні із березневими значеннями,в орному шарі ґрунту запаси продуктивної вологи з рівня «достатні» - «оптимальні» (26-45 мм) зменшилися до рівня «недостатні» - «достатні» (17-22 мм). Найбільше зменшення запасів продуктивної вологи відзначено на півдні області. Якщо в березні спостерігалось поступове зменшення вологозабезпечення ґрунту, то у квітні процес пришвидшився.

Аналітики Рівненського центру з гідрометеорології попереджають мешканців області, що існує висока вірогідність, що частину врожаю буде втрачено внаслідок несприятливих агрометеорологічних умов, які спровоковані змінами клімату. Основною причиною виникнення останніх є людина та її діяльність.

«Ми всі з вами автори кліматичних змін. Але при цьому ми не лише свідки, але й причина цих змін. А також потерпілі від них. І ми маємо це виправити. Ніхто крім нас цього зробити не зможе», - підсумувала завідувач відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України Віра Балабух.

Читайте також