На Рівненщині прокуратура незадоволена діяльністю органів пробації

фото ілюстративне

Прокуратура Рівненщини вимагає усунути порушення у діяльності територіальних підрозділів пробації

Упродовж квітня-травня 2018 року прокурори провели перевірки у діяльності зазначених підрозділів з питань додержання кримінально-виконавчого законодавства України при виконанні покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, та здійсненні контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань.

В Рівненській області функціонують 17 уповноважених органів з питань пробації. На обліку цих органів перебуває 1,6 тис засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

У ході проведення перевірок прокурори встановили, що працівниками  зазначених органів ще не в повній мірі забезпечено реалізацію вимог Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України «Про пробацію» при виконанні кримінальних покарань у виді позбавлення волі з випробувальним терміном, виправних та громадських робіт, штрафу.

Встановлено, що унаслідок відсутності відомчих нормативно-правових документів Міністерства юстиції України територіальними підрозділами області тривалий час не розробляються та не застосовуються пробаційні програми під час реалізації наглядової пробації, не ведеться облік осіб, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання у виді позбавлення та обмеження волі, не здійснюється контроль за їх поведінкою.

Також допускаються суттєві порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо якості складання досудових доповідей, виконання покарань у виді громадських, виправних робіт, штрафу, права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Незважаючи на законодавчі вимоги, передбачені Кримінально-виконавчим кодексом України, прокуратурою встановлено випадки виїзду засуджених за межі України без дозволу уповноваженого органу з питань пробації.

За результатами перевірок органами прокуратури Рівненської області внесено 12 документів реагування (вказівок) з  вимогою усунути виявлені порушення вимог кримінально-виконавчого законодавства та посилити відомчий контроль у цій сфері. Також за наслідками перевірок прокурорами розпочато 2 кримінальні провадження за ст.389 КК України за фактами ухилення осіб від покарання, не пов'язаного з позбавленням волі, досудове розслідування у яких доручено здійснювати органам поліції.

Робота на даному напрямі триває.

Довідково: пробація – система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, попередження вчинення ними повторних кримінальних правопорушень і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їх відповідальності.

За матеріалами відділу нагляду за додержанням законів при

виконанні судових рішень у кримінальних

провадженнях та інших заходів примусового характеру

прокуратури Рівненської області

Читайте також