На Рівненщині прокурори прочитали лекцію студентам

фото ілюстративне

Ювенальні прокурори поділилися досвідом роботи із студентами Рівненського інституту Київського університету права НАН України

З метою ознайомлення студентської молоді із діяльністю органів прокуратури у сфері ювенальної юстиції 30 жовтня відбулася зустріч студентів-третьокурсниківРівненського інституту Київського університету права Національної академії наук України з прокурором відділу ювенальної юстиції прокуратури Рівненської області Іриною Ващишиною.

Для майбутніх юристів проведено лекцію, в ході якоїпрокурор  детально розповіла студентам про мету та функції ювенальної юстиції, процес її становлення за кордоном та у нашій державі, права дитини, як учасника кримінального процесу, відповідно до міжнародних нормативно-правових актів.

Зокрема, Ірина Ващищина звернула увагу, що унаслідок свого специфічного положення у суспільстві діти, які мають проблеми із законом та яким притаманні своєрідні правила поведінки, особливо потребують ефективногозахистуз боку органів влади. При цьому досягти позитивних результатів у зниженні рівня злочинності серед підлітків та вивести їх із загальної системи каральної юстиції можливо при об’єднанні зусиль різних державних органів та структур, а також громадських організацій.Шлях до такої юстиції, яка включатиме ювенальні суди, спеціалізовану адвокатуру, самостійну систему слідчих апаратів, виховні заклади, соціальні органи й заклади утворення, які займаються вихованням важких підлітків, вимагає вже на сучасному етапі вирішення багатьох практичних і теоретичних питань.

Активне обговорення серед студентів-слухачів викликало питання особливостей діяльності ювенальних суддів, слідчих та прокурорів у системі правосуддяв справах щодо дітей. Така система традиційно оцінюється з двох позицій: як інструмент боротьби зі злочинністю серед молоді та підлітків і як засіб охорони прав та законних інтересів неповнолітніх, їх захисту від несприятливих умов життя й виховання.

Наприкінці зустрічі студенти мали можливість поставити прокурору регіональної прокуратури питання, що їх цікавили. Також вони подякували за проведену зустріч та надану можливість ознайомитись з практичними аспектами діяльності прокурорів у сфері ювенальної юстиції.

З метою просвітницької та правоосвітньої діяльності у сфері захисту прав дітей,на виконання спільного наказу Генеральної прокуратури України та Міністерства освіти і науки від 13.10.2017 та відповідно до планів проведення лекцій у навчальних закладах області, подібні зустрічі працівників органів прокуратури області із учнями та студентами краюбудуть проводитись і надалі.

За матеріалами відділу ювенальної юстиції прокуратури Рівненської області

Читайте також