На Рівненщині провели нічну екскурсію вулицею трьох цвинтарів

https://ostrog.rayon.in.ua

В Острозі до Дня туризму традиційно провели нічну екскурсію. Захід у місті відбувся вже втретє. Цього разу нічна екскурсія була присвячена історії татарського передмістя, нині вулиця Татарська. Про це повідомляє сайт Острог.Район. 

Усі охочі дізнатися історію цієї частини міста зібралися поблизу парку П. Сагайдачного ще до настання сутінків у четвер, 27 вересня. Екскурсію проводив Андрій Брижук, який розповів, що татари з’явилися в Острозі ще 1512 року та наголосив на деяких особливостях організації їхніх перших поселень.

Екскурсія розпочалася безпосередньо в парку, де на гостей чекав театралізований персонах гетьмана татарської міліції Алі. Нічний вартовий попередив, що пересуватися вулицями міста після заходу сонця не можна та зажадав документи. Усі охочі завдяки своїм смартфонам змогли «продемонструвати» документи через жартівливий додаток «Який ти житель давнього Острога».

Наступним пунктом огляду стала Татарська вежа. Тут екскурсовод «мовою документів» розповів про те коли й скільки мешкала татар на цій вулиці, наголосив, що до вежі селилися заможні, привілейовані особи. Також у вежі «Культурного барбакану» аспірант НаУОА Богдан Новак продемонстрував екскурсантам відцифрований Коран, написаний 1804 року в Острозі.

Загалом під час екскурсії містяни та гості Острога пройшли від центру міста до Плескачевого мосту (місток над потічком поблизу Острога). За цей час дізналися про те, де була розташована єврейська лікарня, побачили будинок, де мешкала лікарка Олена Цибульська-Захарук, яка першою в Острозі купила й установила дома рентген-апарат.

Охочі змогли напитися з чудодійної криниці, яка, за легендою, розташована саме на Татарській вулиці. А біля Джерела екскурсантів чекала стара татарка-ворожка. Вона розпитала прибулих про їхні негаразди та поблагословила в подальшу дорогу.

Під час екскурсії Андрій Брижук неодноразово наголошував на тому, що громади (нині їх назвали б національними меншинами) Острога були дуже дружніми. А ще розповів про те, що колись Татарську називали вулицею трьох цвинтарів, адже саме поблизу вулиці було розташовано аж три кладовища.

Завершилася екскурсія на місці поховання останньої татарської сім’ї Острога.

Якби ми зараз хотіли відновити Острог 17 століття, то це просто неможливо зробити без цих великих громад – татарської та Єврейської. Зрештою, цього й не треба роботи. Нинішній Острог теж прекрасний і сьогодні ви могли в тому переконатися, – підсумував Андрій Брижук.

Екскурсанти, яких було досить багато, ще впродовж дороги назад обговорювали враження від побаченого та ставили додаткові запитання Андрієві.

Читайте також