На Рівненщині районний суд оштрафував батюшку на 17 тисяч гривень

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

На Рівненщині у Острозькому районі оштрафували настоятеля Петро-Павлівського храму УПЦ (МП). Таке рішення стосовно батюшки з села Хорів виніс районний суд.

Як повідомляє Суспільне, представник церкви порушив правила карантину.

Священник провів на кладовищі масовий захід на наступну після Великодня неділю, яку прийнято називати Провідною. За це тепер має сплати штраф – 17 тисяч гривень. На богослужінні були й парафіяни, хоча на той момент, уже було заборонено збиратися у групи більше 2 людей.

Батюшка у суді свою вину не визнав. Пояснив, що людей не збирав, лише публічно оголосив, що вийде на кладовище, пройде навколо нього два рази, зупиниться біля могил священників та зачитає загальну молитву для всіх. А люди, мовляв, самі прийшли на цвинтар.

Касирка церкви дільничному пояснила, що батюшка перед тим провів службу в храмі, де було п’ятеро людей. Потім зробив обхід кладовища та відправив коротку службу на могилах священників.

Про заборону відвідувати кладовища настоятеля попереджували з сільської ради, йдеться у судовому документі. На той час відвідування кладовищ у поминальні дні забороняв протокол обласної комісії ТЕБ та НС від 22 квітня. Такий же документ прийняла наступного дня районна адміністрація.

У суді також переглянули відео, відзняте на кладовищі, яке підтвердило пребування на цвинтарі більше 10-ти людей. Служив священник на могилах у супроводі хору, а хористи були на небезпечній відстані один від одного.

У підсумку суд вирішив визнати настоятеля церкви винним в адміністративному порушенні й постановив оштрафувати його на 17 тисяч гривень. Судовий збір у 420 гривень теж повинен сплатити священник. Якщо він не сплатить штраф за 15 днів, то сума стягнення подвоїться – до 34 тисяч гривень. Але панотець має час подати апеляцію на рішення районного суду.

Журналісти Суспільного зателефонувало у Хорівську сільську раду і попросили допомогти зв'язатися зі священником, аби почути його думку та чи планує він оскаржувати судове рішення.

«У батюшки образа не тільки на поліцію, а й на всю владу. А люди: дехто приймає таку позицію, що треба допомогти для батюшки, інші кажуть: чого він пішов туди, раз заборонено. А інші радуються, бо московський патріархат», – прокоментував голова Хорівської сільської ради Юрій Гулько.

Читайте також