На Рівненщині роботодавець недобросовісно виплачував заробітну плату

ІНСПЕКТОРОМ ПРАЦІ ВИЯВЛЕНО ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОПЛАТУ ПРАЦІ

Інспектором праці Дубенської міської ради у І кварталі 2019 року було проведено інспекційні та інформаційні відвідування роботодавців, щодо дотримання трудового законодавства. 

Як результат, виявлено порушення, а саме не нарахування індексації, що є складовою зарплати (входить до складу фонду додаткової зарплати), її невиплата вважається порушенням законодавства про оплату праці.

Індексація грошових доходів населення – це законодавчо встановлений механізм підвищення грошових доходів населення, який дозволяє частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг (ст. 1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» далі – Закон № 1282).

У відповідності до вимог ч. 5 ст. 95 КЗпП та ст. 33 Закону від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» заробітна плата підлягає індексації, виплата якої регулюється Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078 (далі – Порядок № 1078). Індексацію зобов’язані проводити всі роботодавці незалежно від форми власності (ст. 19 Закону № 2017).

Відповідальність роботодавця:

1. Невиконання роботодавцем обов’язку щодо індексації зарплати є недотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці.

2. Якщо роботодавець не нараховує індексацію зарплати, його можуть притягти до відповідальності:
• фінансової (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КзпП); 10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
• адміністративної (ст. 41 КУпАП);
• кримінальної (ст. 175 Кримінального кодексу).

Шановні роботодавці!

Захистіть себе і своїх працівників – не допускайте використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин та належної оплати праці не нижче мінімального рівня!
Головна мета інспектора праці не штрафувати роботодавців, а допомогти їм працювати у правовому полі, проводячи роз’яснювальну та профілактичну роботу з метою недопущення суб’єктами господарювання порушень норм чинного трудового законодавства.

Головний спеціаліст,
інспектор праці міської ради Л.Лахманюк

Читайте також