На Рівненщині росте унікальний парк

http://hoshcha-rada.gov.ua

Цього тижня до Гощі приїздила людина, яка любить рослини понад усе. Вона про них розповідає неймовірно цікаво, зупиняючись на усіх фазах росту та розвитку дерев і квітів, ареалі їх поширення тощо.

Ліана Онук - завідувачка відділу фітосозології Кременецького ботанічного саду, фахівець із багаторічним стажем роботи. Вона ще раз підтвердила, що Гощанський парк – неперевершений, йому притаманне рослинне різноманіття, тут ростуть дерева, які можуть бути цікавими не лише науковцям, а й гостям селища. Більше того, фахівець запевнила, що парк може стати ще прекраснішим. Для цього потрібно лише максимально використати його потенціал, зробити кронування, правильне зонування та акцентувати увагу на особливостях паркового ансамблю.

Фахівець із ботаніки Ліана Онук стверджує, що сьогодні через кліматичні зміни виростити такі дерева, які ростуть у Гощанському парку, практично неможливо. Навіть ті дерева, які є традиційними для України, з давніх-давен росли тут, зараз масово гинуть.

Я вивчаю ботаніку з 1985 року, – розповідає Ліана Онук. – Спочатку робила це в Київському державному Національному університеті ім. Т.Г. Шевченка, потім – в аспірантурі Національного університету біоресурсів і природокористування України. З 2001 року працюю в Кременецькому ботанічному саду. Вразити мене не просто. Я бачила старовинні дуби віком понад 1300 років, липи віком 500 років. Але таких дерев, як у вашому парку ще не зустрічала. Так склалося, що ми постійно акцентуємо увагу на інтродуцентах, рослинах, які не притаманні нашим територіям. Звісно, це дуже цікаво із наукового погляду, з точки біо-ландшафтного різноманіття, флористики тощо. Ви, скажімо, найперше розповідаєте гостям селища про гінкго. Але, на мою думку, акценти потрібно зміщувати й популяризувати типові для України види рослин. З такими кліматичними змінами, як зараз, стає цілком очевидно, що наступні покоління не бачитимуть вікових дерев. У вас у парку росте прекрасний ясен, який є його окрасою. Ясен схожий на дерево життя в древній  скандинавсько-германський міфології, віро-дерево за творами Джона Мартіна. Це дерево згодилося б на зйомки фільму «Аватар». Це може бути родинним деревом. Я б узагалі сказала, що хто не бачив ясена в Гощанському парку, той не прожив життя. Сьогодні ясенова порода просто вимирає. А ваш ясен у дуже хорошому стані. Йому достатньо вологи, тут власний мікроклімат, вирує життя мікроорганізмів. То чому б вам не використати потенціал дерева, й не зробити із нього ще одну перлину Гощі?

Ліана Онук приїхала в Гощу із робочим візитом. До неї приєднаються інші фахівці із Кременецького ботанічного саду, які досліджуватимуть дерева, визначатимуть його розміри, оглядатимуть крону, стан дерева. Потім складатимуть дендроплан, визначатимуть, які роботи потрібно виконати, аби поліпшити стан парку.

Ми уклали договір із Кременецьким ботанічним садом на виготовлення дендроплану Гощанського парку, – розповідає селищний голова Микола Панчук. – Надзвичайно важливо не лише зберегти перлину нашої Гощі, а й поліпшити її стан, задля того, аби мешканці селища та його гості змогли насолоджуватися перевагами зеленої зони. Ми хочемо максимально зберегти ті види рослин, які ростуть тут. Саме тому запросили фахівців Кременецького ботанічного саду.

Ліана Онук стверджує, що паркові зони надзвичайно важливі, бо регулюють кліматичний баланс населеного пункту. Якби не було парку, температура повітря у селищі зросла б на 3 градуси, були б набагато різкіші заморозки. Нині фахівці ще працюють й згодом зроблять експерті висновки щодо стану рослин парку. Але вже чітко розуміють його переваги та недоліки.

- Ваш парк потрібно зонувати, – підсумовує Ліана Онук. – Наявність поховання в центрі парку виглядає доволі специфічно. Можливо, громаді варто подумати про те, аби перепоховати людські рештки. З двох ям, які раніше задумувалися як штучні водойми, я пропонуватиму зробити «втоплені сади». Це європейська практика, яка дозволяє побачити рослини зверху, оцінити красу крони. Окрім того, в «утоплених садах» висівають ароматичні рослини: лаванду, шавлію, м’яту . Потрібно зробити кронування дерев. Дуже важливо проектувати парк так, аби він був доступний, у тому числі для людей із особливими потребами. Закласти дерева – це 30 відсотків успіху. Решта – догляд. Ми пропонуватимемо варіант, який потребуватиме мінімум догляду за парковими рослинами.

За інформацією Гощанської селищної ради

Читайте також