На Рівненщині розпочнуть процес автономізації медзакладів третинного рівня

http://oblrada.rv.ua

Рівненська обласна рада однією з перших в Україні розпочала реформу медзакладів третинного рівня.

Ще 18 травня на черговому засіданні сесії депутати підтримали проекти рішень, які дозволяють  розпочати процес автономізації Рівненської обласної клінічної лікарні та Рівненської обласної дитячої лікарні, аби до 2020 року, коли медична реформа торкнеться «третинки», вони були готові до роботи в нових умовах. Про це в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляні Супрун розповів перший заступник голови обласної ради Сергій Свисталюк. Нагадаємо, напередодні урядовець відвідала Рівненщину з робочим візитом. Повідомляє сайт Рівненської обласної ради.

Йдеться, зокрема, про Рішення №955 «Про реорганізацію комунального закладу "Рівненська обласна дитяча лікарня" Рівненської обласної ради та Рішення №956 «Про реорганізацію комунального закладу "Рівненська обласна клінічна лікарня" Рівненської обласної ради, відповідно до яких обидва заклади стають комунальними некомерційними підприємствами. Що у перспективі дасть їм можливість заключити контракти з Національною службою здоров’я і отримувати відповідне фінансування.

Під час робочої наради з в.о. Міністра охорони здоров’я стало відомо, що кілька районних центрів первинної медико-санітарної допомоги, а саме Березнівський, Рівненський та Рокитнівський уже надіслали пакети документів і очікують, що до 5 червня підпишуть контракти з Національною службою здоров’я, аби вже з липня отримати фінансування за схемою «гроші ходять за пацієнтом». Сам процес підписанння контрактів, згідно з медичною реформою, розпочався 25 травня.

Щодо ситуації з підписанням декларацій в рамках програми «Обери свого лікаря», то Рівненщина, за словами Уляни Супрун, має однин з найвищих показників в Україні: майже 17% пацієнтів уклали угоду зі своїм лікарем. Також міністерство планує спростити процедуру підписання таких декларацій. Супрун наголосила, що замість лікаря заповнити документ може його медсестра, а сама декларація скоротиться до однієї сторінки. Крім того, пацієнтам не потрібно буде залишати у медзакладі копії своїх документів, а лише пред’явити їх, коли підписуватимуть декларацію.

Читайте також