На Рівненщині розташована унікальна синагога (ФОТО)

http://rivne1.tv

Сьогодні ми відправляємося знову до міста Острога, але цього разу до величної архітектурної пам'ятки міста - Велика синагога. Про це пише канал Рівне1.

Велика синагога - це пам'ятка юдейської сакральної архітектури в колишньому єврейському кварталі в місті Острозі. Точної дати, коли почала діяти синагога невідомо, але кажуть, що вже в 1603 році двері тут були відчинені. 

В 1608-му тут була друкарня, а у 1610-му синагогу ремонтували за кошти Шмуеля Едельса Маршує - юдейського праведника. 

Я не історик, просто люблю мандрувати. Тому в деталі вдаватися не буду, просто покажу який вигляд мала синагога раніше, і що можна побачити зараз. 

Такий вигляд мала молитовна зала у період з 1920 по 1939 роки. Але згодом ситуація змінилися і будівля досить довгий період часу піддавалася часу. 

Під час Другої світової війни Велику синагогу було значно пошкоджено. З роками споруда зазнавала все більших і більших руйнувань. 

Згодом юдейську святиню перетворили на торговий склад, розібравши зовнішні прибудови. Довгий період часу синагога стояла як забута усіма людьми споруда, і здавалося ще трохи часу і від неї зовсім нічого не залишиться. 

Варто відмітити, що цій будівлі пощастило як нікому серед інших архітектурних пам'яток Рівненщини. Адже їй змогли дати нове життя. Нині тут ведуться реставраційні роботи і маємо надію, що згодом Острозька синагога стане ще однією родзинкою міста. 

Читайте також