На Рівненщині шкідники "окупували" посіви озимих зернових

Фото - ілюстративне

Перші дві декади листопада на Рівненщині видалися на 3-4 градуси теплішими за багаторічну норму. Випало біля 43-50% норми опадів, відмічалися тумани та густі роси. Вологозабезпеченість ґрунту під озимими культурами оцінюється як достатня. Відносна вологість повітря була високою - 85-95%. Такі погодні умови сприятливі для подальшого розмноження та розселення мишоподібних гризунів, триває заселення посівів озимих зернових культур. Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.

На даний час в області заселено 14 % обстежених посівів озимої пшениці з чисельністю одна жила колонія, максимально в прикраєвих полосах до 3 жилих колоній на гектар та по 2-3 жилі нори в колонії.

Заселеність посівів озимого ріпаку в межах 53% обстежених площ та по 2-3 жилі колонії на гектар в яких 3-5 жилих нір.

На багаторічних травах практично 100% заселення площ. На травах першого року користування нараховується по 3 жилі колонії на гектар, на травах другого, третього  року – 4-6 жилих колоній, що вже перевищує економічний поріг шкодочинності.

Висока вологість повітря сприяє перезараженню рослин озимого ріпаку хворобами, ураженість їх в межаж 5-8% альтернаріозом та до 6% фомозом на 20 % обстежених площ.

На пізніх посівах озимої пшениці виявлено прояв кореневих гнилей на 3% обстежених  площ якими уражено 1,5-3% рослин .

Читайте також