На Рівненщині школярі прибирають ліс від скла, щоб придбати тренажери

Ще до впровадження карантину на Рівненщині, у селі Студянка Дубенського району, що входить до Смизької ОТГ, діти та молодь активно почали збирати скло. Спочатку сортували в себе вдома, шукали в сусідів, а згодом почали збирати пляшки в лісі, на стихійних сміттєзвалищах. Таким чином підлітки та молодь хочуть привернути увагу односельців до питання забруднення навколишнього середовища і важливості повторного використання вторинної сировини, пише "Рівне 1".

Крім цього, діти власним прикладом спонукають місцеву владу все-таки виділити кошти на реалізацію молодіжного проєкту "Встановлення вуличних тренажерів в с. Студянка - створення молодіжного простору для фізичного та духовного розвитку". Ця ініціатива за результатами конкурсного відбору отримала 170 балів і стала одним з переможців конкурсу Громадських проєктів Смизької ОТГ, що відбувся наприкінці 2019 року, але так і не отримав фінансування.

Вартість проєкту становить 69 052 грн. Проте встановлення тренажерів та облаштування простору автори проекту - школярі Студянського ліцею - взяли на себе. Тому вирішили заодно і сміття в лісах прибрати в рамках ініціативи "Генеральне прибирання лісів Смизької ОТГ" і кошти зібрати, щоб зробити крок назустріч місцевій владі.

Цей проєкт особливий іще з декількох причин. Адже його автори - самі діти, які ретельно готувалися: навчилися грати в гру "Світ Громад", взяли участь у навчанні по проектному менеджменту, зібрали 80 підписів жителів с. Студянка, які підтримали молодіжну ініціативу. Тепер же продовжують своїм прикладом надихати односельців брати на себе відповідальність за свої вчинки, бути екологічно свідомими, не засмічувати своє село.

Хлопцям вдалося зібрати вже понад 60 мішків скла. Через карантинні заходи припинили роботу, але сподіваються незабаром продовжити розпочату справу, знайти помічників і спонсорів, а також отримати підтримку депутатів і селищної ради в реалізації власного проєкту.

Читайте також