На Рівненщині скорочують медиків: скільки працівників комунальних закладів звільнять?

До 10 серпня Департамент охорони здоров'я має подати у обласну раду свої пропозиції про оптимізаю та реорганізацію медичних комунальних закладів. Сьогодні заступник голови РОДА Сергій Подолін розповів про напрацювання чиновників щодо оптимізації закладів.

За словами чиновника, у Рівненській області нараховується більше ста комунальних медичних закладів.

"Ми отримуємо керівника, коли його призначає рада. Цього року ми призначали 15 керівників комунальних закладів, які не погоджувались адміністрацією і були призначені більшістю обласної ради. Тому певних впливів на кандидатуру в нас нема. Але при тому всьому, ми відповідаємо за якість їх роботи, - коментує чиновник. - Рік тому я почав аналізувати роботу закладів медицини. Це великі штати, неспіввідношення між зарплатами і функціоналом, це відсутність аналізу роботи та оптимізації фінансів. Відповідно, це велике навантаження на бюджет. Не вистачає коштів на утримання закладів. Ось і маємо - заборгованість по зарплаті,  заборгованість по комунальним платежам. Тому це була і наша ініціатива - оптимізувати заклади".

Пан Подолін зазначає, що у деяких комунальних закладах більше штату, ніж пацієнтів. Чиновник навів як приклад Діагностичний центр імені Поліщука у Рівному, де сьогодні запримітив двох ліфтерів.

"Я був вражений, коли я їхав у ліфті і з'ясував, що в нас два ліфтера працює. Нажимають кнопку, щоб ліфт піднімав людей вгору. Це не може таке бути. Як може заклад розвиватись, якщо є люди, які не виконують свій функціонал і просто там знаходяться", - зауважив Сергій Подолін.

На сьогодні у Діагностичному центрі скоротили 41 людину. Ще 100 осіб, за словами заступника голови області, розглядаються на скорочення.

"До 7-10 відсотків медиків у області будуть скорочені. Метою таких дій є те, щоб усі працівники були ефективними", - додав чиновник.

До слова, у Діагностичному центрі був скандал через невиплату заробітної плати медичних працівникам. Сергій Подолін повідомив, що за червень заборгованість була погашена. Наразі вирішується питання виплати зарплати за липень. 

Читайте також