На Рівненщині суд визнав правомірними дії Управління Держпраці у захисті трудових прав військовослужбовця

Верховний суд визнав правомірними дії Управління Держпраці у Рівненській області у захисті трудових прав військовослужбовця

У листопаді 2016 року на підставі звернення військовослужбовця, призваного на строкову службу, фахівці Управління Держпраці у Рівненській області здійснили позапланову перевірку ДП СЛАП "Рокитнівський держспецлісгосп" з питань дотримання законодавства про працю та загальнообов`язкове державне соціальне страхування. У результаті заходу контролю було виявлено порушення вимог ч. 1, 2 ст. 115 КзпП України та ст.24 Закону України "Про оплату праці", а саме: працівнику, призваному на строкову військову службу, за яким зберігається місце роботи, посада, середній заробіток, виплата компенсацій середнього заробітку проводилася підприємством з порушенням встановлених строків виплати. На підставі акта перевірки Управлінням було винесено постанову про накладення штрафу у розмірі 4350 грн.

Постанову Управління Держпраці у Рівненській області про накладення штрафу суб’єкт господарювання оскаржував у судах усіх інстанцій. 14 травня 2020 року Касаційним адміністративним судом у складі Верховного суду винесено постанова, якою підтверджено правомірність дій Управління. Залишено без змін Постанову Рівненського окружного адміністративного суду та ухвалу Житомирського апеляційного адміністративного суду, якими відмовлено ДП СЛАП "Рокитнівський держспецлісгосп" у скасуванні постанови Управління про накладення штрафу.

Управління Держпраці у Рівненській області наголошує:

Відповідно до частини 3 статті 119 КЗпП України, за громадянами України, призваними на строкову військову службу під час дії особливого періоду зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, в яких вони працювали на час призову.

Читайте також