На Рівненщині тимчасово не можна ловити раків

http://www.rv.gov.ua

Рівненський рибоохоронний патруль повідомляє, що з 20 серпня по 30 вересня в області встановлено заборону на вилов раків. З відповідним наказом Управління Держрибагентства в Рівненській області можна ознайомитись за посиланням.

Основна мета заборони – збереження та охорона популяції членистоногих у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі. Як відомо тривалість линьки не однакова: цей процес може тривати від кількох хвилин до цілої доби. Проте процес скидання хітинового покриву є вкрай важливим для життєдіяльності даного виду безхребетних. Адже панцир служить раку не лише як захисний механізм, а й заважає йому розвиватися, тобто стримує його ріст. Після скидання твердого панциру утворюється новий, м’який покрив, сіруватого відтінку. І поки він не затвердіє - рак росте у довжину. Саме у цей час дані біоресурси надчутливі та беззахисні. Рівненський рибоохоронний патруль звертає увагу на те, щоб рибалки не зловживали виловом раків у цей період.

Повідомляємо, лов раків під час заборони є порушенням законодавства в результаті якого наступає адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Дана стаття передбачає накладання штрафу у розмірі до 680 грн. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожного незаконно виловленого рака.

Якщо Ви стали свідком порушення Правил рибальства та даної заборони просимо повідомляти на «гарячу лінію» Рівненського рибоохоронного патруля : (093) 263-39-32.

Довідкова інформація:

Нагадуємо, що після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. - на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих безхребетних у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

За інформацією прес-служби Дубенської РДА

Читайте також